Veel mensen menen onterecht dat asbest geen natuurlijke stof is. Asbest is dat namelijk wel degelijk. Toch is asbest op zichzelf geen stof, het is namelijk een verzamelnaam voor vezelachtige silicaten.

Wat zijn silicaten?

Silicaten zijn specifieke esters en zouten van het zogenaamde kiezelzuur. Dit klinkt allemaal erg ingewikkeld maar eigenlijk komt het er op neer dat asbest een verzamelnaam is voor diverse van nature voorkomende mineralen. Het is een delfstof, een stof die gedolven kan worden, net als bijvoorbeeld olie, ijzer en koper.

De verschillende mineralen die samen de groep asbest behelzen, zijn verschillend van kleur. Zo is er wit asbest, bruin asbest, geel asbest, blauw asbest, groen asbest en grijs asbest. Aan de uiteindelijke verwerkte vorm van het asbest kan die kleur niet worden afgelezen. Verwerkt asbest is immers vaak donkergrijs of zelfs zwart. De kleur is enkel waarneembaar bij onbewerkt asbest. Bij verwerkt asbest kan na onderzoek in een laboratorium nog wel achterhaald worden om welke vorm asbest het gaat.

Wat is dat vezelachtige?

Vezelachtige silicaten houdt in dat de mineralen voornamelijk bestaan uit vezels. Deze vezels zorgen ook juist voor het geroemde positieve effect van asbest. Zo is asbest erg sterk en bestand tegen zeer uiteenlopende weersomstandigheden, wat op deze hoge sterkte is terug te voeren. Ook is asbest thermisch zeer goed isolerend, wat ook weer komt door de sterkte van het materiaal.

Deze vezels zijn ook meteen het schadelijke voor de gezondheid. De vezels kunnen niet worden afgebroken door het menselijk lichaam waardoor de vezels binnen in het lichaam voor grote schade kunnen zorgen. Dit is ook de reden dat stabiel, hechtgebonden asbest niet direct schadelijk is voor de gezondheid, maar dit wel is wanneer het asbest wordt verwerkt en er dus stof vrij kan komen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: