Asbest is een verzamelnaam voor een groep in de natuur voorkomende mineralen. Deze mineralen zijn zo klein, dat ze soms niet eens met een microscoop te zien zijn. Er zijn verschillende vormen van asbest. Deze vormen worden ook wel soorten genoemd. Alle bekende soorten asbest zijn onder te verdelen in twee verschillende groepen: de amfibolen en de serpentijnen. Soorten asbest die in de groep van amfibolen thuishoren zijn over het algemeen het gevaarlijkst. De vezels van deze soorten hebben namelijk een naaldachtige vorm. Voorbeelden van soorten die tot de amfibolen behoren zijn blauwe en bruine asbest. Serpentijnen hebben vezels waarin een krulvorm te herkennen is. Voorbeeld van een serpentijn is wit asbest. Deze vorm is in Nederland veruit het meeste gebruikt.

Als we het over vormen van asbest hebben, kan het ook gaan in welke vorm asbest verwerkt is. Ook hiervoor zijn twee verschillende manieren. Asbest kan zowel in hechtgebonden vorm als in losgebonden vorm voorkomen. In hechtgebonden vorm hoeft asbest niet gevaarlijk te zijn. Dit komt omdat de vezels in dit geval klem zitten in een ander materiaal. De kunnen niet vrijkomen zolang het materiaal in goede staat is. Asbest in losgebonden vorm is echter wel zeer gevaarlijk. In dit geval is het asbest vaak in losse vorm op materiaal aangebracht, bijvoorbeeld om gaten mee af te dichten. Vezels bij losgebonden asbest kunnen vrij bewegen en daardoor gemakkelijk in de lucht terechtkomen. Hierdoor kunnen de vezels ingeademd worden, wat een groot risico op kan leveren.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: