Leidingen

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er in Nederland en Belgiƫ ontzettend veel asbesthoudende leidingen aangelegd. Het gaat vooral om waterleidingen, maar ook kan het gaan om bijvoorbeeld gasleidingen. Asbest werd op leidingen toegepast, om deze sterker te maken. Asbest kan namelijk goed tegen zuren en hoge temperaturen. Daarnaast staat de stof er om bekend dat het zo sterk is. Asbest werd dus in leidingen gebruikt om deze te verbeteren.

Toch is later gebleken dat asbest in leidingen zeer gevaarlijk kan zijn. Asbest kan op twee verschillende manieren in leidingen zijn verwerkt. Het kan gaan om losgebonden, of om hechtgebonden asbest. Losgebonden asbest werd vaak gebruikt om gaten in leidingen mee af te dichten. Het asbest werd in dit geval als losse stof op de leidingen gespoten, waardoor men ook wel van spuitasbest spreekt. Deze toepassing van asbest is zeer gevaarlijk, omdat de vezels in direct contact staan met de buitenlucht. Ze kunnen dus gemakkelijk worden ingeademd. Spuitasbest is sinds 1983 verboden in Nederland.

Hechtgebonden asbest

Ook kan het zijn dat het asbest verwerkt zit in het materiaal van een leiding. In dit geval spreken we van hechtgebonden asbest. Deze vorm hoeft niet per se gevaarlijk te zijn. Dit komt, omdat de asbestvezels als het ware vastzitten in het andere materiaal. Ze kunnen zich daardoor niet met de buitenlucht mengen, en dus ook niet ingeademd worden. Wat echter vaak het probleem is, is dat er dikwijls zurig water door asbesthoudende leidingen stroomt. Het zuur tast het oorspronkelijke materiaal van de leiding aan, waardoor het asbest overblijft, en in het water terechtkomt.

Hierdoor kan er asbest in drinkwater zitten. Voordeel hiervan is dat asbest bij inslikken stukken minder gevaarlijk is, dan als het wordt ingeademd. Wel kan asbest na langdurig inslikken buikvlieskanker veroorzaken. Daarom moet asbest in drinkwater serieus genomen worden. Op sommige plekken is de concentratie asbestvezels in drinkwater namelijk groter dan op andere plekken.

Asbestsanering? Eerst offertes opvragen

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken zodat je niet de hoofdprijs betaalt. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze pagina's:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van asbestbedrijven