Dat asbest gevaarlijk is weten we al een tijdje. Asbest is sinds 1993 verboden in Nederland. Toch zijn er nog veel gebouwen waarin asbest verwerkt is. Het verwijderen van asbest moet zorgvuldig, en nauwkeurig gebeuren. Asbest is op de ene plek gevaarlijker dan op de andere plek. Daarom zijn er verschillende risicoklassen opgesteld, die aantonen hoe gevaarlijk het asbest daadwerkelijk is. Er zijn drie verschillende risicoklassen: Klasse 1, 2, en 3.

Bij risicoklasse 1 gaat het om een laag risico. Het gaat om hecht gebonden asbest dat verwerkt zit in ander materiaal. Dit materiaal is nog steeds onaangetast, waardoor er geen vezels kunnen vrijkomen. Op deze manier kunnen de vezels ook geen schade aanrichten. Het gaat om materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is, zonder dat hierbij asbest vrijkomt.

Risicoklasse 2 bevat producten of gebouwen met een normaal risico. Om asbesthoudende materialen schoon te maken die in deze klasse behoren, zult u de hulp moeten inschakelen van een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. Het kan in dit geval gaan om zowel hechtgebonden, als om losgebonden asbest. Ook bestaat de mogelijkheid dat het materiaal wordt beschadigd als het wordt schoongemaakt, waardoor er een hoge concentratie vezels in de lucht terecht kan komen.

Tenslotte is er een risicoklasse 3. Deze klasse omvat alle asbesthoudende producten, of materialen die een hoog risico hebben. Het schoonmaken van deze materialen mag alleen gedaan worden door bedrijven die over een SC-530 certificaat beschikken. Een materiaal zal in risicoklasse 3 worden ingedeeld, als het om losgebonden asbest gaat. Ook zal het materiaal bij de schoonmaak vrijwel zeker worden aangetast, waardoor en snel een hoge concentratie vezels vrij kan komen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: