In elk gebouw dat in Nederland tussen 1960 en 1990 is gebouwd, kan asbest aanwezig zijn. In sommige gevallen is asbest gebruikt als isolatiemiddel voor vloerbedekking. Vaak gaat het om zeilen vloeren (vinyl), of vloertegels waarin asbest is verwerkt. Het asbesthoudende zeil werd geregeld als vloerbedekking in de keuken of op de trap gebruikt. Asbest is tot 1985 in zeil toegepast.

Dit is nog redelijk ver voor het jaar dat asbest in zijn algemeenheid werd verboden in Nederland. Dit was namelijk in 1993. Het asbest dat onder zeil werd gebruikt, was vaak losgebonden. Dat wil zeggen dat het asbest in losse vorm op een ander materiaal is gespoten. Omdat de vezels niet vastzitten in een ander materiaal, kunnen ze bij een kleine aanraking al vrijkomen. Dit maakt losgebonden asbest gevaarlijker dan hecht gebonden asbest.

Voor mensen die nog steeds asbest onder hun vloerzeil hebben zitten, wordt het verstandig geacht het asbest te laten verwijderen. Het slimste is om dit door een gecertificeerd bedrijf te laten doen. Het bedrijf zal ervoor zorgen dat het asbestverwijderingsproces geheel volgens de wet verloopt. Op deze manier wordt risico voor bewoners uitgesloten.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: