Het jaar voordat Eternit de deuren opende, dus in 1935, kwam Asbestona op de markt. Het bedrijf zou de productieafdeling van de Hollandsche Bouwstoffen Groothandel N.V. worden en moest zich gaan richten op de productie en ontwikkeling van asbestcement. Door de vele voordelen en de dan nog onbekende nadelen was asbest erg in trek, waardoor de vraag naar asbestproducten aanzienlijk was. Bovendien was er nauwelijks nog concurrentie, waardoor de wereld aan de voeten van Asbestona lag.

Verdere ontwikkeling van Asbestona

In de oorlog bleek de aanvoer van de grondstof asbest slecht in stand te houden, waardoor er veel vertraging werd ondervonden bij de productie. Na de oorlog bleek dit weer rechtgetrokken te zijn, waardoor de fabriek kon groeien tot een totale oppervlakte van 15.000 vierkante meter in 1970. Asbestona kon de marktpositie dan ook redelijk volhouden, al werd het flink op de hielen gezeten door Eternit.

In tegenstelling tot de concurrent Eternit produceerde Asbestona niet enkel asbestcement, maar ook tal van andere producten waar asbest in werd verwerkt. Het ging niet alleen om bouwmaterialen, maar ook om warmhoudplaatjs, gootstenen en keukenbladen.

Dankzij de ligging langs het IJsselmeer – de fabriek had zich gevestigd in Harderwijk – geschiedde de aanvoer van grondstoffen en afvoer van eindproducten zonder noemenswaardige tegenspoed. De fabriek draaide overuren en er werd volop winst gedraaid. In het begin van de jaren tachtig werd de onderneming overgenomen door Eternit die uiteindelijk in 1983 de fabriek sloot.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze asbest pagina’s: