Ferrocal werd in 1934 in Doesburg geopend. Martinit bestond toen dus al, maar de grote concurrenten Eternit en Asbestona moesten destijds nog opgericht worden. Het geheime wapen van Ferrocal was dat zij een bijzonder productieproces had ontwikkeld. De asbestcementplaten werden op een bijzondere wijze bewapend waardoor de asbestcementplaten veel steviger waren dan die van de concurrentie. En er bovendien geen licentie nodig was aangezien het patent op de reeds bekende asbestcementplaten bij een concurrent lag.

Het succes van Ferrocal?

Helaas bleek dat geheime wapen niet zo effectief als men van tevoren had gehoopt. Volgens geruchten bleek de top van de onderneming niet over voldoende ondernemersvaardigheden te beschikken, waardoor binnen een jaar al een faillissement zou moeten worden aangevraagd. De economische crisis rond diezelfde tijd speelde uiteraard ook geen positieve rol.

Men zag de toekomst echter verre van somber in, waarna na lange onderhandelingen in 1937 een poging tot een doorstart werd ondernomen. Men gooide het over een compleet andere boeg. Er werden demonstraties in het hele land georganiseerd, waarbij het publiek maar met name aannemers konden zien hoe goed de producten van Ferrocal waren. Men zette een kluis van het unieke, gewapende asbestcement in elkaar, lag er enkele papieren documenten in en stelde de kluis vervolgens bijna een uur bloot aan hoge temperaturen en open vuur. Na het verstrijken van die periode opende men de kluis en bleken de documenten totaal onaangetast.

Rond de jaren zestig stopte men met asbest produceren aangezien steeds duidelijker werd dat er hevige nadelen aan het materiaal kleefden. Tegen die tijd werd ook deze onderneming net als Martinit overgenomen door Eternit. Niet veel jaren later bleek het succes echt over en was ook deze onderneming gedoemd om de deuren te sluiten.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze asbest pagina’s: