Eén van de vier grootste producten van asbest en asbestproducten in Nederland was Martinit. Deze onderneming werd in 1912 opgericht en heette officieel de Eerste Nederlandsche Asbestcementplatenfabriek N.V.. Daarmee was dan ook direct duidelijk wat het bedrijf voornamelijk produceerde: asbestcementplaten. Deze platen, tegenwoordig vooral herkenbaar als golfplaten op oude schuren en soms zelfs woningen, werden door Martinit vervaardigd.

Net als de enkele andere grote asbestfabrieken had ook Martinit een fabriek langs een grote waterweg; om precies te zijn langs het IJ in Amsterdam. Het handige hiervan was dat de producten eenvoudig aan- en af te voeren waren bij de fabriek. Tegenwoordig zijn er vrachtwagens en is dat vaak sneller dan vervoer per schip, maar destijds waren die er nog niet en was transport per boot verreweg de beste optie.

Hoe het verder ging met Martinit?

Binnen de fabriek van Martinit waren totaal vijf verschillende productielijnen te vinden. Dat hield in dat men er vijf verschillende soorten producten kon ontwerpen en produceren, en dat ook nog eens in grote aantallen. Zo werden er voornamelijk vlakke platen, vooral geschikt als bouwmaterialen voor bijvoorbeeld daken of voor isolatie, golfplaten die vaak gebruikt werden voor schuren en garages en leien die in plaats van dakpannen werden gebruikt. Na wat tegenspoed in de Eerste Wereldoorlog kon Martinit alsnog een tweede fabriek in Schiedam openen. Het ging weliswaar over een relatief kleine fabriek, maar het geeft toch wel aan dat er een stijgende lijn in de winst zat.

Helaas mocht het succes niet lang duren en werd de fabriek na nog geen tien jaar al in 1923 weer gesloten in verband met een faillissement. Kort daarna zou het geheel voorbij zijn met Martinit als onafhankelijke onderneming; in 1932 werd het bedrijf overgenomen door concurrent Eternit. De handelsnaam Martinit werd nog tot 1965 gebruikt, waarna de stekker er definitief uit werd getrokken.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze asbest pagina’s: