Anthofylliet (CAS-nummer 77536-67-5) is een magnesium ijzer silicaat en behoort tot de amfibolen. Dit houdt in dat de vezels relatief hard zijn waardoor het materiaal gemakkelijker te bewerken is dan van stoffen die niet amfibool zijn en dus uit zachtere vezels bestaat.

Anthofylliet als asbest

Anthofylliet wordt in de volksmond ook wel gele asbest genoemd en werd ook gebruikt om er asbest van te produceren. De vraag naar anthofylliet was echter te laag om hier uitgebreid naar te speuren en bovendien waren de witte asbest (chrysoliet) en blauwe asbest (crocidoliet) veel eenvoudiger te delven, waardoor dat betere alternatieven waren. In de industrie werd het dan ook niet vaak toegepast om er asbest van te produceren.

Kom meer te weten over de exacte kosten van asbestsanering. Vraag gratis offertes op.

Voorkomen van anthofylliet in woningen

De kans dat anthofylliet bij jou in de woning voorkomt, is derhalve heel gering. Uiteraard kan het zijn dat jouw woning asbest bevat, zeker als de woning al wat ouder is, maar de kans dat dit anthofylliet is, is erg klein. Dat maakt echter niet veel uit omdat de overige vijf soorten asbest ook zeer schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Dit is het geval doordat elke asbestmineraal bestaat uit microscopisch kleine vezels die het immuunsysteem van de mens van slag laat raken.

De vezels kunnen niet goed worden afgebroken waardoor de vezels tot grote schade in het lichaam kunnen zorgen. Ook bij anthofylliet dien je daarom de hoogst mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen als je ermee aan de slag gaat. Als je het materiaal niet geheel kunt verwijderen (het om niet-hechtgebonden asbest gaat of als het om niet meer dan 35 vierkante meter (m2) oppervlak gaat) is het verplicht hiervoor een gespecialiseerd asbestbedrijf in te schakelen. Dit om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren waarbij asbestvezels in de lucht terecht komen en zo voor asbestziekten kunnen zorgen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Zie alle asbest soorten:

Bekijk ook de volgende asbest pagina’s: