Het mineraal crocidoliet (CAS-nummer 12001-28-4), in de volksmond ook wel bekend onder de naam blauwe asbest, wordt gezien als de gevaarlijkste vorm van asbest. Het asbest is blauw van kleur, waarmee de naam blauwe asbest wordt verklaard.

In de meeste toepassingen van asbest wordt witte asbest gebruikt; chyrostiel. In vier procent van alle verwerkte asbest wordt blauwe asbest, dus crocidoliet gebruikt. Er wordt wel gedacht dat blauwe asbest als enige vorm schadelijk is voor de gezondheid, maar onderzoek heeft dit nooit kunnen bewijzen. In tegendeel; in 2010 nog werd door het Instituut Asbest Slachtoffers (IAS) de conclusie getrokken dat elke vorm van asbest schadelijk is voor de gezondheid en voor tal van ziektes kan zorgen.

In welke vormen komt crocidoliet voor?

Crocidoliet wordt voornamelijk gebruikt als niet-hechtgebonden, dus ongebonden asbest. Vaak gaat het hier om isolerende materialen waarbij de vezels dus niet stabiel vast zitten in het asbest materiaal. Het wordt dan ook vaak gebruikt in spuitasbest, al kan het ook in asbestcement en bijvoorbeeld rioleringsbuizen voorkomen.

Het blauwe asbest op zichzelf is vaak makkelijk te herkennen aangezien de vezels blauw zijn. In tegenstelling tot andere soorten asbest behoudt het asbest zijn kleur na verwerking, waardoor het dus blauw blijft.

Wittenoom, Australië

Crocidoliet werd voornamelijk gewonnen in de stad Wittenoom, aan de westkant van Australië. Destijds woonden er circa 20.000 mensen, waarvan inmiddels al meer dan 10% procent is overleden aan de gevolgen van het blauwe asbest. Tegenwoordig kan de stad nog steeds bezocht worden, al is het inmiddels een spookstad met nog slechts 20 bewoners. De vezels zijn immers onzichtbaar en kunnen nog steeds rondvliegen waardoor er nog steeds besmetting mogelijk is.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Zie alle asbest soorten:

Bekijk ook de volgende asbest pagina’s: