Tremoliet (CAS-nummer 77536-68-6) is een van de mineralen waar asbest van gemaakt werd in de tijd dat dit nog volop geproduceerd werd. Het tremoliet is van nature kleurloos, wit, bruin of lichtgroen. Het glanst vrij helder en is niet radioactief. In de volksmond is het materiaal ook wel bekend onder de naam grijze asbest. Hoewel het officieel dus een van de grondstoffen van asbest is, werd het eigenlijk nauwelijks gebruikt voor asbest in industriële toepassingen.

Geschat wordt dat tremoliet slechts enkele procenten van de totale asbestproductie omvat. Wel werd het soms in kit gebruikt of voor plaatmateriaal. Wel waren de concentraties tremoliet daarin wat lager, maar opmerking verdient het feit dat tremoliet heel erg schadelijk blijft voor de gezondheid. Ook al wordt blauw asbest als nog schadelijker gezien; elke vorm van asbest is schadelijk en kan de zogenaamde asbestziekten veroorzaken. Het werd eigenlijk nauwelijks als hoofddoel gemijnd omdat het mijnen ervan te duur is. Wit asbest is veel eenvoudiger te mijnen waardoor er eigenlijk geen noodzaak was om tremoliet te mijnen.

Tremoliet is – evenals blauwe en bruine asbest – amfibool. Dat betekent dat het niet uit zachte en flexibele vezels bestaat, maar uit de hardere en kristalachtige vezels die schadelijker zijn voor de gezondheid dan de zachtere vezels.

Verzamelaars en de gezondheid

Ondanks dat het een mineraal is, wordt tremoliet – overigens net als de vele andere asbestsoorten – vaak niet door verzamelaars verzameld. Dit vanwege de op zich vrij logische reden dat het heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Omdat tremoliet vrij hard is zullen ze vezels niet snel in de lucht komen als het niet bewerkt wordt. Toch blijft het net als de andere asbestsoorten erg gevaarlijk en is het daarom verboden in Nederland en in grote delen van de rest van de wereld.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Zie alle asbest soorten:

Bekijk ook de volgende asbest pagina’s: