Asbest verwijdering subsidiesIn sommige periodes kun je een subsidie van de overheid krijgen voor het weg laten halen van asbest.

1) Zijn er subsidies voor particulieren?

Helaas is er op dit moment geen subsidie voor asbestsanering voor particulieren. Zowel de lokale overheden, de gemeenten en provincies, en de landelijke overheid vinden dat de lasten voor het verwijderen van asbest bij de particulieren zelf moet liggen. In 1994 is het gebruik van asbest verboden geworden en in 2024 is de planning dat al het asbest verwijderd moet zijn. De overheid is van mening dat particulieren tijd genoeg hebben om voor de sanering van asbest te sparen of andere maatregelen te treffen.

2a) Voor ondernemers

Stel, je bent ondernemer en je wilt investeren om jouw bedrijf milieuvriendelijker te maken. Je kunt er in dit geval op twee manieren voor zorgen dat jouw investering voordeliger wordt. Dit kun je in de eerste plaats doen met behulp van de Milieu Investeringsaftrek, afgekort MIA. Ook kun je geld besparen door gebruik te maken van de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL). Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil aan de hand van deze twee regelingen het doen van milieubewuste investeringen door bedrijven stimuleren.

MIA en VAMIL

Als je jouw bedrijf asbestvrij wilt maken kun je dus geld besparen dankzij de MIA en de VAMIL. Door MIA te gebruiken kun je een korting krijgen die op kan lopen tot 36%. Dit percentage zal van het bedrag dat je geïnvesteerd hebt afgetrokken worden. Kortom: een aanzienlijk deel van de investeringskosten zal in dit geval door de overheid bekostigd worden. Dit is voor veel ondernemers aantrekkelijk.

Naast de MIA kun je ook gebruik maken van de VAMIL. Als je hiervoor kiest, heb je de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer jij de kosten betaalt. Het gaat in dit geval om 75% van het totale investeringsbedrag. Bijvoorbeeld: je laat een loods asbestvrij maken voor €1000 euro. Als je in dit geval gebruik wilt maken van de VAMIL, kun je zelf weten wanneer jij €750 van de €1000 euro betaalt. De VAMIL zorgt er dus voor dat je jouw investeringskosten kunt verspreiden over een langere periode.

Al met al zijn er dus twee regelingen van kracht waardoor het asbestvrij maken van een gebouw voordeliger wordt. Het is aan jou welke van de twee je kiest.

2b) Subsidie voor landbouwbedrijven

Voor landbouwbedrijven die asbesthoudende materialen hebben in de vorm van asbesthoudende dakplaten, is er ook geen subsidie meer mogelijk. De regeling ‘Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop’ is gestopt. De bovengenoemde aftrekregelingen zijn echter wel van toepassing (MIA en VAMIL) omdat het hier landbouwbedrijven betreft.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze subsidie asbest pagina’s: