In Nederland zijn er op dit moment nog steeds daken aanwezig waarin asbest is verwerkt. Deze daken worden ook wel asbestdaken genoemd. Maar liefst 75% van alle asbestdaken in Nederland hebben een link met de landbouw. Jaarlijks komen er nu nog steeds honderden asbestslachtoffers bij in Nederland. Hier wil de overheid iets aan doen en als doel gesteld dat er in 2040 geen nieuwe asbestslachtoffers meer bij komen.
Dit doel wil de overheid bereiken door in 2024 een verbod op asbestdaken in te stellen. Dit houdt in dat veel eigenaren van landbouwstallen, of schuren, hun daken zullen moeten laten saneren. Dit zal gedaan moeten worden door een SC-540 gespecialiseerd asbestbedrijf. Hier zullen dan ook mogelijk hoge kosten aan verbonden zijn. Dit kan een probleem vormen voor veel eigenaren van gebouwen waarin asbest in het dak zit. Daarom heeft de overheid bepaalde subsidies ingevoerd. Deze subsidies zijn bedoeld om bedrijven te stimuleren om hun asbestdaken te laten verwijderen en er zonnepanelen op te laten zetten.
De naam van dit project is ‘Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop’. Bedrijven die ervoor kiezen om dit te laten doen kunnen profiteren van de MIA. MIA staat voor Milieu Investeringsaftrek. De MIA is er voor bedrijven die een milieubewuste investering doen, zoals bijvoorbeeld het laten plaatsen van zonnepanelen. Met de MIA kun je gebruik maken van een aanzienlijke investeringsaftrek. Deze kan oplopen tot maar liefst 36% van het totale investeringsbedrag. Dit percentage komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. De MIA zorgt ervoor dat steeds meer mensen hun asbestdaken laten vervangen door zonnepanelen.
Asbest saneren? Vraag offertes op
Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.
Gratis en vrijblijvend vergelijken
Bekijk ook deze subsidie pagina’s: