Stel, je wilt een oud muurtje in de tuin slopen. In dit geval moet je zeer voorzichtig te werk gaan. Het kan namelijk goed het geval zijn dat er asbest in het cement van het muurtje verwerkt zit. Je zult het muurtje dan ook niet zomaar mogen slopen. Eerst moet er een sloopvergunning aangevraagd worden, of een asbestinventarisatie uitgevoerd worden.

Als dat al gebeurd is, dan zul je merken dat de kans extreem klein is dat de sloopwerkzaamheden voor eigen rekening kunt nemen. Hier zijn namelijk strenge regels aan verbonden, in verband met de volksgezondheid. Bij de sloop kan er namelijk veel asbest vrijkomen, zeker als er materiaal kapot gaat.

Een asbestspecialist inhuren?

In de meeste gevallen zul je de hulp van een asbestbedrijf moeten inschakelen, dat gespecialiseerd is in het verwijderen van asbest. Deze bedrijven moeten beschikken over een certificaat, waarin wordt erkend dat ze geschikt zijn voor het verwijderen van asbest. Het kan echter zo zijn dat je toch het recht hebt om de sloop voor eigen rekening te nemen. Hiermee kun je redelijk wat geld besparen, omdat het verwijderen van asbest nou eenmaal heel moeilijk is. Bedrijven zullen hier dan ook kosten voor rekenen.

Zelf asbest storten?

Heb je het asbest zelf verwijderd, of dit laten doen en wil je het afval afvoeren? Dan moet je er goed om denken dat je asbestafval niet zomaar in de grijze container kunt gooien. Je zult het afval op een zorgvuldige manier moeten storten. Asbestafval kun je storten, of laten storten bij de milieustraat in jouw gemeente in speciale zakken.

Houd er echter wel rekening mee dat hier in de meeste gevallen kosten aan verbonden zijn. Deze kosten hangen natuurlijk van bepaalde factoren af. Bijvoorbeeld van de hoeveelheid afval. Ook zal het meespelen of het afval zelf gebracht wordt, of dat het wordt opgehaald.

Asbest afvalbrengstations in Nederland
Avri
Rheden
– of kijk op de site van jouw gemeente

Asbestafval verpakken en wegbrengen

Voordat jij het afval weg gaat brengen, of op laat halen, moet je er altijd voor zorgen dat het afval goed is verpakt. Dit moet op zo’n manier gedaan zijn, dat er geen asbestvezels in de open lucht terecht kunnen komen. Hoe je het afval het beste kan verpakken, hangt natuurlijk van de hoeveelheid asbestafval af. Gaat het om een kleine hoeveelheid? Dan kun je gerust landbouwplastic gebruiken. Het is in dit geval wel verstandig om een dubbele laag van het plastic aan te brengen, zodat onnodig risico vermeden wordt. Gaat het om een grote hoeveelheid afval? Dan kun je het beste een zogeheten ‘big bag’ aanschaffen. Deze kost 25 euro. Je kunt er tot 1500 kilo afval in kwijt.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende asbest pagina’s: