Asbest mag in Nederland al vanaf 1993 in geen enkele vorm meer op de markt gebracht worden volgens de wetgeving. Er is jarenlang veel discussie geweest over de vraag welke gevolgen asbest nou echt heeft voor de menselijke gezondheid. Inmiddels is gebleken dat deze gevolgen daadwerkelijk enorm zijn. Daarom geldt er op dit moment in 55 landen in de wereld een algeheel asbest verbod.

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat er nog steeds door zo veel landen (Rusland, China) op grote schaal asbest wordt gewonnen en verwerkt. Het is te begrijpen dat asbest nog veel gebruikt wordt in ontwikkelingslanden, omdat de stof zo makkelijk gewonnen kan worden. Echter, er zijn ook nog vele Europese landen die asbest verwerken en winnen. Deze landen zijn alleen geen lid van de Europese Unie, omdat er in de EU vanaf 2005 ook een asbestverbod geldt.

In de Verenigde Staten werd de eerste grote asbestmijn in 1894 geopend; er was toen nog geen wetgeving. In het land zijn in totaal ongeveer 140 asbestmijnen actief geweest. Het soort asbest dat het meeste gewonnen werd, was chrysothiel en anthofyliet, wat ook wel gele asbest genoemd wordt. Echter, de VS is nooit een van de grotere asbestproducenten geweest. De laatste actieve asbestmijn in de VS was operationeel tot 1993. De VS importeerde echter wel zeer veel asbesthoudende producten. De import van asbest was ongeveer zeven keer zo groot als de export ervan. Ook in de Verenigde Staten is asbest volgens de wet verboden, evenals producten waarin asbest is verwerkt.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze asbest pagina’s:

Externe bronnen:
Workplace safety
EPA asbestos
CPSC asbestos
U.S. Department of Labor