In 2024 zal er in Nederland een verbod op asbestdaken komen. Voor dat jaar moeten alle asbestdaken in Nederland zijn verwijderd. De overheid kan helaas niet voor elke particulier een subsidie beloven voor de kosten die hierbij komen kijken. Wel kun je als boer gebruik maken van een relatief nieuwe regeling met de naam ‘Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop’. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan deze subsidieregeling.

De overheid heeft deze regeling ingesteld met twee doelen in het achterhoofd. Ten eerste het verminderen van het aantal asbestdaken in Nederland. Daarnaast wil de overheid ervoor zorgen dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van duurzame energie. Zowel landbouwbedrijven als eigenaren van asbesthoudende gebouwen die voor agrarische doeleinden werden, of worden gebruikt, zullen van de regeling gebruik kunnen maken. Wel zijn er bepaalde spelregels van kracht bij de ‘Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop’ regeling:

  • Het maximale subsidiebedrag bedraagt 15.000 euro
  • Het subsidiebedrag per vierkante meter (m2) bedraagt 4,50 euro
  • De oppervlakte van het asbesthoudend materiaal dat verwijderd moet worden, moet groter zijn dan 250 vierkante meter
  • De zonnepanelen die geplaatst zullen worden, moeten een minimale capaciteit hebben van 5 kWp

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Zie ook deze pagina’s gerelateerd aan daken: