Een loodgieter is een vakman die zich specialiseert in het onderhouden en het repareren van waterleidingen en verwarmingsinstallaties in woningen en bedrijven. Een loodgieter wordt vooral ingezet voor loodgieterswerk waarbij leidingen vervangen of gerepareerd worden. Dit kan een waterleiding zijn maar ook een gasleiding. Daarnaast kan een loodgieter het een en ander repareren en onderhouden van een verwarmingsinstallatie. Veel loodgieters zijn 24 uur per dag bereikbaar. Daarom kun je altijd terecht als er lekkages of problemen zijn. Een loodgieter kan ook aangeven of rioolbuizen, leidingen, daken, vloerbedekkingen en andere objecten in een woning of kantoorpand mogelijk asbest bevat. Vroeger werd er namelijk vaak asbest gebruikt in diverse producten die in een bouwwerk aanwezig waren. Echter moet voor het verwijderen van asbest en asbestproducten altijd een gecertificeerd asbestbedrijf ingeschakeld worden. Bijna alle loodgieters mogen daarom geen asbest verwijderen, maar zij kunnen je er wel op wijzen waar mogelijk asbest in zit.

Aanvullende diensten

De moderne loodgieter is echter zeer breed inzetbaar. En kan een scala aan diensten bieden aan particulieren en bedrijven. Een loodgieter kan vandaag de dag ook de rioleringen onderhouden en verstoppingen ontstoppen. Kan sommige bepaalde elektra aanleggen en onderhouden. Kan in de badkamer verschillende diensten uitvoeren zoals onderhoud en reparatie van bijvoorbeeld het ventilatie systeem of het toilet, de badkuip of douche. Echter zijn er ook allround bedrijven die ook timmerwerk, bouwwerkzaamheden en dakwerk kunnen uitvoeren.

Uren van een loodgieter

Een loodgieter werkt zo een 40 uur per week maar is het mogelijk om 24 uur per dag gebruik te maken van de diensten van een loodgieter. Dit komt omdat een bedrijf meestal meerdere loodgieters in dienst hebben die verschillende uren draaien.

Een loodgieter kan daarom altijd, in de avonduren, in het weekend en op feestdagen ingezet worden. Bij veel bedrijven zijn er de hele dag meerdere loodgieters actief zodat ze direct ingezet kunnen worden.

Werkzaamheden loodgieter

Een loodgieter voert de volgende werkzaamheden aan de volgende producten uit:

  • afvoer problemen
  • luchtsluizen
  • kogel en luchtafsluiters
  • geblokkeerde toiletten, wastafels
  • leidingsbreuk
  • overstromingen ondergelopen kelders
  • dakgoten en regenpijpen
  • warm water problemen
  • lekkages
  • sanitaire installaties
  • pompen
  • douches en druk aanpassingen
  • kranen
  • toilet reparaties & installaties
  • boiler reparaties & installaties
  • watertank installaties

Prijzen loodgieter

Wil je weten hoeveel het inhuren van een loodgieter kost? Een loodgieter vraagt zo een 40 euro tot 70 euro per uur voor zijn of haar diensten. Daarnaast komen er voorrijkosten, BTW en kosten voor materiaal bij.

Advies en kieshulp

Weet je niet hoe je een loodgieter moet kiezen? Dan kun je het beste gebruik maken van onze kieshulp. Met de handige stappenplan kan je in enkele stappen een betere keuze maken wat betreft het inhuren van een loodgieter. En is de kans op schade of oplichting geminimaliseerd. We helpen je graag verder omdat er in Nederland meer dan 1000 loodgieters actief zijn en kan het maken van een keuze lastig zijn.

Loodgieters en asbest

Asbest is vroeger niet alleen in gebouwen verwerkt, maar ook veel in producten. Bijvoorbeeld ook in gas- en waterleidingen. Asbest werd in leidingen gebruikt om deze sterker te maken. Asbest kan namelijk goed tegen zuren. Daarnaast is het stof heel sterk, en kan het goed tegen hoge temperaturen. Dit zijn nuttige eigenschappen om toe te passen in een waterleiding, omdat er dikwijls heet water door heen stroomt. Ook kunnen er zuren in het water aanwezig zijn, die het oorspronkelijke materiaal van de leidingen aantast.

Omdat asbest na de Tweede Wereldoorlog zoveel in leidingen is gebruikt, zijn er vanaf dat moment veel loodgieters die in aanraking zijn gekomen met asbest. Dit heeft voor veel loodgieters ernstige gevolgen gehad. Dit komt onder andere omdat er vroeger spuitasbest gebruikt werd, om gaten in leidingen mee af te dichten. Spuitasbest is vaak blauw, en daarmee de meest gevaarlijke soort. De vezels van blauwe asbest heeft namelijk hele kleine weerhaakjes aan beide uiteinden, waardoor ze zich nog steviger in het lichaamsvlies vast boren dan asbest met een naaldvormige vezel.

Tegenwoordig zijn er nog steeds asbestleidingen in Nederland aanwezig. Er zijn nu dan ook strenge regels en voorzorgsmaatregelen, waar loodgieters aan moeten voldoen. Zo moeten ze bijvoorbeeld beschikken over beschermende kleding, en vaak ook over een masker. Dit masker zorgt ervoor dat er geen asbestvezels kunnen worden ingeademd tijdens de werkzaamheden.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende pagina’s: