Dat asbest gevaarlijke gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid weten we nu. Vroeger wisten we dit echter niet. Daarom is asbest op grote schaal toegepast in duizenden producten.

Met name veel in daken. Het gaat hier in de meeste gevallen om golfplaten, maar er zijn ook woningen die daken hebben waarin asbest verwerkt is. Deze woningen moeten wel voor 1993 gebouwd zijn, want sinds dit jaar is het gebruik en de toepassing van asbest in Nederland verboden.

Asbest in dakbeschot

Het kan voorkomen dat er in het dakbeschot van een woning asbest verwerkt is. Dit hoeft helemaal geen reden tot paniek te zijn. Het asbest is namelijk in de meeste gevallen toegepast op dunnen platen. Het asbest zorgt voor een betere isolatie. Ook kan asbest goed tegen hoge temperaturen, wat ervoor zorgt dat het dakbeschot brandbestendiger wordt. Het asbest dat in deze platen zit, is hechtgebonden asbest. Het asbest zit bij deze toepassing als het ware opgesloten in het materiaal van de plaat. De asbestvezels kunnen nergens heen.

In deze vorm is asbest niet gevaarlijk. Het kan namelijk niet in contact komen met de buitenlucht. Hierdoor kunnen de vezels dan ook niet door mensen ingeademd worden. De platen in het dakbeschot zijn meestal niet zo vatbaar voor aantasting. De platen komen namelijk niet in aanraking met regen, hagel en wind. Je kunt het asbest in het dakbeschot in de meeste gevallen dus rustig laten zitten. Mocht je het toch willen verwijderen, of laten vervangen? Dan moet je altijd eerst een asbestinventarisatie laten doen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze asbest pagina’s: