Heb je net asbest laten verwijderen, of zelf asbest verwijderd? Dan is het logisch dat je hier van af wilt. Je kunt asbestafval echter niet zomaar weggooien. Hier zijn verschillende redenen voor te bedenken die te maken hebben met de volksgezondheid. Het is belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met het weggooien van asbestafval.

Asbestafval kun je inleveren bij jouw gemeente. Dit kan bij de zogeheten milieustraat. Omdat het verwerken van asbestafval nou eenmaal moeilijk is en veel tijd kost, is het slim om ervan uit te gaan dat er kosten verbonden zijn aan het inleveren van dit afval. Hoe hoog deze kosten zullen uitvallen, heeft met verschillende zaken te maken. Natuurlijk speelt de hoeveelheid afval een belangrijke rol in de kosten, maar het speelt ook mee of je het afval zelf komt brengen, of dat je het op laat halen. Vanzelfsprekend zijn er extra kosten verbonden aan het op laten halen van asbestafval.

Voordat je het afval gaat vervoeren, of het op laat halen, moet je je er van bewust zijn dat het afval goed verpakt is. Het afval moet op zo’n manier verpakt zijn, dat de asbestvezels geen mogelijkheid hebben om vrij te komen. Hoe je het afval het beste kunt verpakken, hangt natuurlijk van de hoeveelheid afval af. Gaat het echt om honderden kilo’s? Dan is het verstandig om bij de milieustraat in jouw gemeente een ‘big bag’ te kopen. Deze kost €25,- euro. Voordeel van de ‘big bag’ is dat je zeker weet dat jouw afval goed verpakt is. Ook kun je een enorme hoeveelheid afval kwijt in de ‘big bag’. Deze hoeveelheid loopt op tot 1500 kilo. Heb je niet zo veel afval? Dan is het misschien handiger om het afval in landbouwplastic te verpakken. Zorg wel altijd voor een dubbele laag, zodat de asbestvezels niet naar buiten kunnen komen.

Waar moet asbestafval naar toe?

Als je asbestafval hebt, is het belangrijk dat je dit op een juiste wijze afvoert. Doe je dit niet, dan kan er een groot gevaar voor de volksgezondheid ontstaan. Dit omdat asbest zoals iedereen wel zal weten levensgevaarlijk kan zijn. Daarom mag het afval van asbest en eventuele objecten die asbest bevatten niet zomaar bij het vuil worden gedumpt. Het afval moet bij de milieustraat van de lokale gemeente worden gebracht. In de meeste gemeenten is dit kosteloos om te voorkomen dat het afval illegaal gedumpt wordt, waardoor de volksgezondheid ernstige schade kan worden berokkend. In sommige gemeenten wordt echter geld gevraagd voor het storten van asbestafval. De prijzen verschillen per gemeente. Het is ook mogelijk om het asbestafval door de gemeente te laten ophalen, je hoeft je dan zelf niet om het asbest te bekommeren, hoeft er zelf niet mee te rijden en hebt er ook geen omkijken meer naar. Wel betaal je dan logischerwijs meer dan wanneer je het asbestafval zelf weg zou brengen. Let ook op dat je geen onbeperkte hoeveelheid asbest mag afleveren. Neem dus in geval van twijfel altijd even contact op met jouw gemeente om de lokaal geldende voorschriften na te vragen.

Zorg er wel voor dat je het asbest goed verpakt en er tijdens het transport geen platen beschadigd raken waardoor er vezels los zouden kunnen raken. Je kunt hiervoor eventueel een big bag kopen. Deze zijn verkrijgbaar bij de milieustraat.

Wat als een bedrijf mijn asbest verwijdert?

Als je een bedrijf hebt ingehuurd die bij jou het asbest zal verwijderen, dan nemen ze uiteraard zelf het afval mee. Dit wordt op professionele wijze vernietigd door een gespecialiseerd bedrijf. Je hoeft dan dus niet zelf het asbest af te voeren.

Komt er later misschien nog subsidie voor particulieren?

Het is op dit moment niet te zeggen of er op een later moment subsidie mogelijk wordt voor particulieren. Enkele landelijke politieke partijen zijn van mening dat subsidie op zijn plaats zou zijn maar niet iedereen is het hiermee eens. Je kunt de gok wagen en wachten op een eventuele subsidie maar het is niet zeker of die er daadwerkelijk komen zal.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: