Asbest is een benaming voor een groep natuurlijke mineralen. Deze mineralen bestaan uit hele kleine vezeltjes. Deze vezels kunnen schadelijk zijn als ze worden ingeademd. Vroeger wist men dit echter nog niet. Omdat asbest ook verschillende nuttige eigenschappen heeft, is de stof daarom in het verleden op duizenden verschillende producten toegepast. Zo is asbest heel sterk en flexibel tegelijkertijd. Dit zorgde ervoor dat de toepassing van asbest in bijvoorbeeld tegels als gevolg had dat de tegels sterker werden. Daarnaast kan asbest zeer goed tegen hoge temperaturen, en houdt de stof warmte vast. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat materiaal waarin asbest verwerkt is minder gevoelig worden voor brand. Ook zorgt de toepassing van asbest voor een betere isolatie.

Dit zijn redenen waarom asbest vroeger onder andere in, en onder tegels verwerkt werd. Wanneer het asbest in de tegel verwerkt zit, spreken we van een hecht gebonden vorm van asbest. Asbest in deze vorm is niet direct gevaarlijk, omdat de vezels vastzitten in het materiaal van de tegel. Hierdoor staan ze niet in contact met de lucht die door mensen wordt ingeademd.

Asbest is vroeger echter ook als isolatiemiddel onder tegels verwerkt. In deze gevallen ging het vaak om spuitasbest. Deze toepassing is losgebonden, wat betekent dat de vezels makkelijk vrij kunnen komen. Spuitasbest is daarom zeer gevaarlijk, en om die reden sinds 1983 in Nederland verboden.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: