Vinyl vloerbedekking wordt gemaakt van kunststof. Vinyl bestaat uit meerdere lagen, en wordt ook wel pvc genoemd. De bovenste laag van vinyl is meestal hard, en slijtvast. Tot het eind van de jaren tachtig werd er veel asbest in vinyl verwerkt. Het asbest moest zorgen voor een betere isolatie van de vloerbedekking. Asbest is meestal in e viltlagen aan de onderkant van het vinyl toegepast. Asbest in vinyl is te herkennen aan de grijzige kleur en de vezelachtige structuur.

Het asbest in vinyl is meestal niet schadelijk. Het gaat hier namelijk om hechtgebonden asbest. Dit betekent dat de asbestvezels vastzitten in ander materiaal, waardoor ze niet vrij kunnen bewegen. Zolang de vloerbedekking in goede staat is, zal het aanwezige asbest geen gevaar vormen. Wel kan het gevaarlijk zijn om het asbesthoudende vinyl te bewerken. Dit wordt dan ook sterk afgeraden.

Als men ervoor kiest om asbesthoudend vinyl te verwijderen, is er een kans dat het materiaal beschadigt, waardoor vezels kunnen vrijkomen. Eenmaal vrijgekomen kunnen ze worden ingeademd. Omdat dit risico erg groot is, zal de verwijdering van asbesthoudend vinyl gedaan moeten worden door een gecertificeerd bedrijf. Hier zullen kosten aan verbonden zijn, maar de risico’s zijn vaak te groot om deze klus door onervaren mensen te laten doen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: