Asbest is een verzamelnaam voor mineralen die in de natuur voorkomen. In totaal zijn er zijn verschillende soorten asbest. Deze verschillende soorten zijn ingedeeld op kleur. Bestaande kleuren van asbest zijn wit, groen, blauw, grijs, bruin, en geel. Witte asbest wordt in de wetenschap ook wel chrysotiel genoemd. Witte asbest is veruit de meest voorkomende soort in Nederland. Van alle gebruikte asbest is ongeveer 85 procent witte asbest.

Het speciale aan witte asbest is de vorm van de vezel. Bruine, blauwe, gele, groene, en grijze asbest hebben een rechte vezel. Deze soorten behoren tot de groep amfibolen. Witte asbest is de enige soort asbest met een gekrulde vezel. Daarom hoort deze soort asbest in de groep van serpentijnen. Als je de vezel van witte asbest onder een microscoop legt, zul je zien dat deze lijkt op de structuur van een stuk touw.

Volgens de gezondheidsraad kunnen alle soorten asbest kanker veroorzaken. Echter, toch is er een verschil in schade die verschillende soorten asbest kunnen aanbrengen. Zo kan een concentratie witte asbest haast geen long- en buikvlieskanker veroorzaken bij mensen. Hier is alleen kans op als er enorm grote concentraties ingeademd worden. De reden hiervoor is dat witte asbest een hechtgebonden soort is. Dat wil zeggen dat de asbest vaak vermengd is in een bepaald product. Om deze reden heeft de asbest geen direct contact met de buitenlucht. Het zit vaak opgesloten in het materiaal, waardoor het geen schade aan kan richten. Dit kan het wel als dit materiaal beschadigd wordt. De asbest zal dan vrijkomen, waardoor de vezels in de lucht terechtkomen. Wees dus altijd op uw hoede als je een oud muurtje wilt slopen of bijvoorbeeld golfplaten wilt vervangen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: