Herkennen in object

Asbest is moeilijk om met het blote oog te herkennen. Dit komt omdat asbest bestaat uit microscopisch kleine vezeltjes. Asbest is vroeger veel verwerkt in verschillende objecten. Voorbeelden hiervan zijn isolatieplaten, golfplaten, en staalconstructies. Aan de buitenkant van een object is het heel lastig om te zien of het object asbest bevat.

De volgende zaken zijn van belang bij het onderzoeken of je daadwerkelijk te maken hebt met asbesthoudend materiaal:

  • Asbest in losse vorm, ook wel spuitasbest genoemd, wordt na 1978 niet meer toegepast in Nederland.
  • Producten waarop losgebonden asbest is toegepast mogen in Nederland sinds 1983 niet meer verkocht worden.
  • In 1991 is het gebruik van asbest in bouwmateriaal sterk verminderd, door nieuwe afspraken in verschillende CAO’s.
Aan de hand van deze feiten kun je vaststellen of het materiaal in kwestie verdacht is, of niet. Als blijkt dat het materiaal inderdaad verdacht is, is het bijna onmogelijk om aan de buitenkant van het object te zien of er asbest in verwerkt is. Om hierover zekerheid te krijgen zul je een microscopisch onderzoek laten doen. Het object, of een deel ervan, zal onder een elektronenmicroscoop bekeken worden. Op deze manier wordt een uitermate nauwkeurig beeld gevormd van de concentratie asbest in het object.

Asbestsanering? Eerst offertes opvragen

Vergelijk de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om niet te veel te betalen voor jouw opdracht. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook de volgende pagina's:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van asbestbedrijven