Asbest werd tot het in 1994 werd verboden, in tal van toepassingen gebruikt. Niet alleen in de vorm van de bekende asbest golfplaten, maar ook in fornuizen, remschijven, kachels, afvoerpijpen, isolatiematerialen en ga zo maar door. Daardoor is het niet mogelijk om een uitputtende lijst te geven van de plekken waar je allemaal asbest kan vinden en waar asbest allemaal in voor kan komen.

Het bereik is daar simpelweg te groot voor. Bovendien moet men überhaupt al niet de indruk hebben dat een dergelijke lijst is op te stellen. Het zou suggereren dat asbest maar op een beperkt aantal manieren gebruikt is, maar dat is niet het geval. Fabrikanten hadden tot relatief kort geleden de volledige vrijheid om asbest naar eigen goeddunken te gebruiken. Enfin, we zullen hieronder trachten enkele veel voorkomende asbestplekken bij woningen en gebouwen aan te geven.

Asbest herkennen in een bouwwerk

Asbestvezels zijn heel klein. Zo klein dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Daarom is het vaak moeilijk om asbest te herkennen. Vroeger is in veel gebouwen in Nederland asbest toegepast. Het kwam vooral veel voor in golfplaten, die als dakbedekking werden gebruikt. Ook werd asbest in cement verwerkt, om muren steviger te maken.

In bouwwerken is asbest soms te herkennen. Als asbesthoudend materiaal namelijk beschadigd raakt, kan er een vezelachtige structuur in het materiaal zichtbaar zijn. Als dit het geval is, is de kans groot dat er inderdaad asbest in het materiaal aanwezig is. Asbest is vooral veel in gebouwen verwerkt in de periode van na de Tweede Wereldoorlog tot 1993. Als je wilt onderzoeken of je daadwerkelijk te maken heeft met asbest, is het daarom slim om te achterhalen in welk jaar het materiaal is aangebracht. Als dit na 1993 is gedaan, kan er geen asbest verwerkt zijn in het materiaal.

Om er echt zeker van te zijn of verdacht materiaal inderdaad asbest bevat, moet er een microscopisch onderzoek plaatsvinden. Dit onderzoek wordt gedaan met een elektronenmicroscoop. Er wordt een monstername gedaan van het verdachte materiaal. Dit monster zal onder de microscoop geanalyseerd worden. Een rapport van deze analyse zul je thuisgestuurd krijgen. Microscopisch onderzoek is het enige wat definitief uitsluitsel kan geven over de vraag of er daadwerkelijk asbest in een materiaal verwerkt zit.

Waar werd asbest veel gebruikt?

De simpelweg meest voorkomende plek waar asbest aangetroffen wordt, is in de vorm van asbest golfplaten zoals je die vaak op oudere schuren vindt. De platen zijn hierbij te herkennen aan de grijze kleur en de golven van circa 10 centimeter breed. Verder is asbest veel te vinden in isolatiemateriaal. Denk hierbij aan isolatiewol dat gebruikt werd om muren van goede isolatie te voorzien, maar ook aan asbest platen die als ondervloer werden gebruikt of tegen wanden werden aangeschroefd om zo goed te isoleren.

Dat zijn eigenlijk de twee meest voorkomende vormen van asbest. Verder werd asbest nog gebruikt in kruiken, kachels, schoorsteenpijpen, gasfornuizen, brandwerende elementen bij CV ketels en boilers, in remschijven van auto’s en vrachtwagens en ga zo maar door. De lijst toepassingen van asbest is vrijwel oneindig en daarom is het raadzaam bij de geringste twijfel of iets asbest is of niet, het zekere voor het onzekere te nemen en een asbestexpert in te schakelen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende pagina’s: