De kosten voor het laten verwijderen van asbest kunnen fors oplopen, zeker als het om grotere oppervlakten gaat, bijvoorbeeld bij grote schuren. Het zou fijn zijn als de overheid daar potjes voor zou reserveren en er subsidies voor zouden bestaan. Zijn die er op dit moment en hoe wordt de toekomst ingeschat?

Gemeentelijke subsidie

Helaas is er voor particulieren geen subsidie voor het verwijderen van asbest. Tot 1 juli 2015 gold een verlaagd BTW van 6% procent op de arbeidskosten van het verwijderen van asbest, maar helaas is die regeling niet verder verlengd en geldt daar nu weer het hoge tarief van 21% procent voor. Helaas zullen particulieren dan ook zelf de kosten voor het verwijderen van asbest moeten dragen. Wel is er hoop als het een huurwoning betreft en jij de huurder bent: de plicht tot het verwijderen van asbest ligt bij de verhuurder.

Wel zijn er in sommige gemeenten subsidies mogelijk voor bedrijven die van asbest af willen. Vaak gelden deze subsidies enkel voor bedrijven die in het geheel willen verduurzamen. Aangezien dit om een gemeentelijke subsidie gaat, mag de gemeente zelf de regels en voorwaarden van deze subsidies opstellen en kunnen die regels dan ook fors per gemeente verschillen.

Komt er binnenkort nog een subsidie op asbest sanering?

Helaas is het op dit moment niet duidelijk of er een subsidie op het verwijderen van asbest aanstaande is. Er zijn enkele politieke partijen die een dergelijke subsidie wel zien zitten maar daar zal dan wel een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer voor behaald moeten worden. Het kan zijn dat in een later stadium er alsnog een subsidie wordt geïntroduceerd maar op dit moment valt daar helaas geen prognose over te geven.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze subsidie asbest pagina’s:

Zie ook: