Blootstelling aan asbest is ongekend schadelijk voor mens, milieu, en dier. De Nederlandse overheid heeft daarom besloten harde maatregelen te treffen op het gebied van asbest (Asbestbesluit 2024). Het doel van de maatregel is om de gezondheidsproblemen die zich door asbest voordoen, de wereld (of eigenlijk Nederland) uit te helpen. De overheid heeft besloten dat asbestdaken die direct in contact staan met de buitenlucht tot verboden te verklaren. Vanaf 2024 mogen overheidsinstellingen, particulieren en bedrijven niet meer in het bezit zijn van asbestdaken. In 2024 is het dertig jaar geleden dat bouwbedrijven met asbest mochten werken bij het maken van daken.

Asbestdaken verboden

Het verbod op asbest gaat niet op als de asbest als het ware vastzit, en dus niet naar buiten kan. Zo is bijvoorbeeld asbest in isolatiemateriaal, of dakgoten nog wel toegestaan. Mensen die in 2024 toch nog een asbestdak bezitten zijn verplicht om hier iets aan te doen. Als ze dit niet doen, zullen ze ertoe worden gedwongen aan de hand van boetes, of zogeheten dwangsommen. Omdat het verwijderen van asbest extreem lastig en gevaarlijk is, is het vanzelfsprekend duur. Dit is dan ook de reden dat de overheid subsidies uitkeert aan mensen die hun daken asbest vrij laten maken.

Het is aannemelijk dat deze subsidies zullen stoppen in 2024. Het streven van de overheid is namelijk om vóór 2024 alle Nederlandse daken asbestvrij gemaakt te hebben. Daarom zal de subsidie hoogstwaarschijnlijk nog een paar jaar doorlopen. Mensen die hier geen gebruik van maken zullen zelf moeten opdraaien voor de hoge kosten van het verwijderen van asbest.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze subsidie asbest pagina’s: