Asbestverwijderingsbesluit 2024

Sinds het Bouwbesluit 2012 is er op het gebied van asbest nog weinig veranderd. Het is nog steeds verboden om asbest te verwerken of grote oppervlakten asbest zelf te verwijderen. Wel hangt er een donkere wolk boven de panden waar op dit moment asbest in is verwerkt. Vanaf 2024, zo is de planning, is het niet langer toegestaan om op wat voor wijze dan ook asbest te bezitten. Elke vorm van asbest zal dan dus ook verwijderd moeten worden. Het is bevestigd dat asbestdaken vanaf 2024 sowieso verboden zijn.

Uiteraard geldt voor deze planning hetzelfde als voor veel andere politiek gevoelige zaken: het zou best kunnen dat het streven van 2024 niet gehaald gaat worden en deze termijn vervroegd of verlaat zal worden. De planning voor 2024 geldt voor zowel bedrijven als voor particulieren. Het is daarom van belang dat particulieren weten dat er in ieder geval een algeheel verbod op het houden van asbest ophanden is; het is goed hier op te anticiperen en bijvoorbeeld alvast offertes op te vragen voor het verwijderen van asbest. Op die manier kun je alvast sparen en weet je waar je aan toe bent.

Kom meer te weten over de exacte kosten van asbestsanering. Vraag gratis offertes op.

Waarom in 2024?

Het jaar 2024 lijkt geheel arbitrair en had net zo goed 2023 of 2025 kunnen zijn, of toch niet? Niet geheel. Hoewel in 1993 al verregaande verplichtingen bestonden om het gebruik en de fabricage van asbest zoveel als mogelijk aan banden te leggen, werd asbest pas het jaar erop daadwerkelijk verboden. De gedachte is dus dat iedereen tegen 2024 dertig jaar de tijd heeft gehad om asbest te verwijderen. De Rijksoverheid acht deze termijn lang genoeg om iedereen de kans te geven asbest te verwijderen en hier eventueel nog voor te sparen.

Is of komt er een subsidie voor het verwijderen van asbest?

Voor ondernemingen is er op dit moment een subsidie voor de verwijdering van asbest. Voor particulieren is die er op dit moment niet en het is onduidelijk of dat nog verandert.

Wat kost asbestsanering met/zonder subsidie?

Wat zijn de kosten voor asbestsanering als je toch geen subsidie kunt krijgen? Vergelijk de tarieven van verschillende asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om te besparen op de kosten. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Zie ook deze pagina's:

Asbest recht

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van asbestbedrijven