Mag asbest nog steeds worden toegepast?

Asbest is verboden om tegenwoordig nog toe te passen. Het enige wat omtrent asbest nog is toegestaan, is het verwijderen ervan. Het is wettelijk verboden om nog asbest te verwerken, te produceren of er om wat voor manier dan ook mee om te gaan. Deze verboden zijn terug te vinden in het Productenbesluit Asbest, met name in Artikel 4.

Asbestverwijderingsbesluit 2005

In 2005 is het Asbestverwijderingsbesluit in werking getreden en in 2010 adviseerde de Gezondheidsraad om de toen al strenge maatregelen omtrent asbest nog verder aan te scherpen. Dat is in 2011 gebeurd en vier jaar later, we hebben het dan dus over 2015, bepaalde de overheid dat ook het laatste beetje legale asbest – de asbest daken – vanaf 2024 verwijderd moeten zijn. De pandenbezitters van objecten met daken waarin asbesthoudende materialen zijn gebruikt hebben dus tot 2024 om dat te laten verwijderen.

Mocht een werknemer klachten krijgen en blijken aan een asbestziekte te lijden dan kan hij de eventuele schade vorderen in de vorm van een schadevergoeding van zijn werkgever of ex-werkgever. Dit is niet specifiek geregeld in wet- en regelgeving omtrent asbest, maar is een voortvloeisel uit de normen tot schadevergoeding zoals die met name in Burgerlijk Wetboek 6 zijn geregeld.

Kom meer te weten over de exacte kosten van asbestsanering. Vraag gratis offertes op.

Wordt asbest ooit nog legaal?

Asbest zal nooit meer legaal worden, tenzij misschien ooit blijkt dat een vorm van asbest met een bepaalde verwerkingstechniek alsnog niet schadelijk voor de gezondheid blijkt te zijn. Voor nu is daar in ieder geval totaal geen zicht op. Asbest is erg ongezond voor de gezondheid en het ziet er niet naar uit dat er onderzoek komt waar ineens het tegenovergestelde uit blijkt.

Bovendien zijn er tegenwoordig tal van alternatieven voor asbest waardoor asbest niet langer meer nodig is om aan de behoeften van de markt te kunnen voldoen.


Wat kost asbestsanering met/zonder subsidie?

Wat zijn de kosten voor asbestsanering? Vergelijk de tarieven van verschillende asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om te besparen op de kosten. Deze dienst is gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook:

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio