Bruine asbest is na witte asbest de meest toegepaste soort in Nederland. Tien procent van alle toepassingen van asbest is met de bruine soort gedaan. Zo werd bruine asbest voorheen toegepast in golfplaten, afzuigkappen, brandbestendige kleding, enzovoorts. De wetenschappelijke benaming luidt: amosiet.

Classificatie bruine asbest

We kunnen asbest classificeren door te kijken naar de vorm van de vezel en de manier waarop het in een product verwerkt zit. De vorm van de bruine asbestvezel is recht. Daarom wordt bruine asbest net als blauwe, grijze, gele, en groene gerekend tot de groep van amfibolen. Deze groep asbestsoorten is gevaarlijker dan de groep van serpentijnen (gekrulde vezel). Dit komt omdat rechte vezels zich makkelijker kunnen splijten in de lengte. Als dit gebeurt worden de vezels onzichtbaar en super licht. Zo licht dat ze in de lucht kunnen zweven. Op deze manier kan de asbest na inademing diep in de longen terechtkomen. Als dit gebeurt kan dit ernstige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid.

Waarom werd bruine asbest zoveel gebruikt?

Bruine asbest werd vroeger veel gebruikt omdat het een aantal goede eigenschappen heeft. Het is namelijk stevig, zuurbestendig, het slijt niet snel en het kan tegen hoge temperaturen. Om deze reden zit asbest in bepaalde producten verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan cement, isolatiemateriaal en de onderlagen van vloerbedekking. Zolang het asbest vermengd is in een product, is het niet schadelijk. Dit kan het echter wel worden als het product slijt.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: