Bruine asbest

Bruine asbest is na witte asbest de meest toegepaste soort in Nederland. Tien procent van alle toepassingen van asbest is met bruine asbest gedaan. Zo werd bruine asbest voorheen toegepast in golfplaten, afzuigkappen, brandbestendige kleding, enzovoorts. De wetenschappelijke benaming voor bruine asbest luidt amosiet.

We kunnen asbest classificeren door te kijken naar de vorm van de vezel, en door te kijken naar de manier waarop het in een product verwerkt zit. De vorm van de bruine asbestvezel is recht. Daarom wordt bruine asbest net als blauwe, grijze, gele, en groene asbest gerekend tot de groep van amfibolen. Deze groep asbestsoorten is gevaarlijker dan de groep van serpentijnen (gekrulde vezel). Dit komt omdat rechte vezels zich makkelijker kunnen splijten in de lengte. Als dit gebeurt worden de vezels onzichtbaar en super licht. Zo licht dat ze in de lucht kunnen zweven. Op deze manier kan de asbest na inademing in de longen terechtkomen. Als dit gebeurt kan dit ernstige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid.

Bruine asbest werd vroeger gebruikt, omdat het een aantal goede eigenschappen heeft. Het is namelijk stevig, zuurbestendig, het slijt niet snel, en het kan tegen hoge temperaturen. Om deze reden zit asbest in bepaalde producten verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan cement, isolatiemateriaal en de onderlagen van vloerbedekking. Zolang de asbest vermengd is in een product, is het niet schadelijk. Dit kan het echter wel worden als het product slijt. In dit geval zal het bindmiddel slijten en de asbest ongeroerd blijven. Gevolg is dat het vrij kan komen in de buitenlucht. In dit geval is bruine asbest wel degelijk gevaarlijk.

Vraag gratis asbest offertes op om de exacte kosten voor verwijdering van asbest te achterhalen.

Asbestsanering? Eerst offertes opvragen

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken zodat je niet de hoofdprijs betaalt. Dat kan met onze offerte service. Gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook deze pagina's:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van asbestbedrijven