Groene asbest wordt ook wel actinoliet, of straalsteen genoemd. De naam actinoliet stamt uit de Griekse Oudheid (aktinos = straal). Ook groene asbest is een mineraal van zichzelf. Het mineraal behoort tot de groep amfibolen. Dit betekent dat de vezel van deze soort asbest een rechte vorm heeft. Van alle amfibolen is groene asbest een van de meest voorkomenden. Actinoliet vormt zich altijd in stollingsgesteente (bijvoorbeeld magma dat afgekoeld is), of in metamorf (beweegbaar) gesteente. Groene asbest heeft vooral veel kans om in gesteente te ontstaan dat een hoog calcium gehalte heeft.

De groene kleur van actinoliet is alleen zichtbaar als de asbest voorkomt in zijn natuurlijke vorm. Wordt deze soort asbest verwerkt, dan zal hij zijn groene kleur verliezen. Blootstelling, of inademing van groene asbest is schadelijk voor mensen, maar lang niet zo schadelijk als blauwe asbest. Dit heeft vooral te maken met de concentratie. De concentratie van blauwe asbest is namelijk torenhoog. Dit is niet het geval bij groene asbest. Vaak zit groene asbest in een veel lagere concentratie in materialen verwerkt. Daarnaast is het vaak zo dat groene asbest veel hechter gebonden is dan blauwe asbest. Ook dit zorgt ervoor dat groene asbest minder schadelijk is voor mensen.

De vezels van groene en blauwe asbest lijken op elkaar. Echter, groene asbest heeft geen weerhaakjes aan zijn vezels zitten, wat bij blauwe asbest wel het geval is. Wel hebben zowel groene als blauwe asbestvezels een recht vorm, en splijten ze in de lengte. Hierdoor worden ze flinterdun, waardoor ze makkelijk in lucht blijven hangen en ingeademd kunnen worden.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: