Iemand die mesothelioom heeft, heeft een kankergezwel aan de longvliezen (zogenaamd pleuraal mesothelioom) of op het buikvlies (zogenaamd peritoneum mesothelioom). De ziekte zou van nature zeldzaam moeten zijn, zij het niet dat we in de vorige eeuw zacht uitgedrukt nogal veel asbest hebben verwerkt en de ziekte daardoor veel vaker voorkomt dan normaliter het geval zou zijn.

Waar asbestose vaak pas ontstaat na langdurige en heftige blootstelling aan asbestvezels, hoeft dat bij asbestkanker niet het geval te zijn. Asbestkanker kan al bij een heel lage blootstelling aan lage concentraties asbestvezels optreden. Wel is de kans om asbestkanker te krijgen aanzienlijk groter bij een hogere blootstelling aan de schadelijke vezels. Wanneer men de ziekte echter eenmaal heeft, is de blootstelling niet van invloed op het verdere verloop. Het openbaren van de ziekte kan tot wel zestig jaar duren, al worden de meest gevallen rond 35 jaar na de blootstelling aan asbest ontdekt.

Symptomen en behandeling

Veel voorkomende symptomen van mesothelioom zijn kortademigheid, pijn op de borst, gewichtsverlies, vermoeidheid en hoesten. In sommige gevallen, afhankelijk van de plaats van de tumor, kan slikken lastiger gaan en kan er een zwelling op de borstkas optreden.
Helaas is asbestkanker niet te genezen. Wel kan er een palliatieve behandeling worden gegeven, waarbij het doel van de behandeling niet is het genezen van de patiënt, maar het bestrijden van pijn en het verlengen van het leven. Deze behandeling bestaat voornamelijk uit het afvoeren van het ontstane vocht en het geven van chemotherapie.

Wanneer de diagnose eenmaal is gesteld, overlijden vier van de vijf patiënten binnen een jaar. Het tweede jaar wordt door zeer weinig patiënten overleefd. De overheid heeft haar schuld bij het ontstaan van de ziekte erkend (asbest had eerder verboden moeten worden) waardoor iedereen die mesothelioom heeft een eenmalige uitkering van € 17.000,- ontvangt.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: