In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is asbest niet één specifiek soort materiaal. Het is een verzamelnaam voor diverse soorten mineralen die uit fijne vezels bestaan. Deze mineralen kun je grofweg indelen in twee varianten qua structuur: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest.

Het woord ‘hechtgebonden’ geeft eigenlijk al aan met wat voor materiaal we te maken hebben. De vezels van niet-hechtgebonden materiaal zijn niet sterk aan elkaar gehecht, maar vormen een losse structuur. Hierdoor kunnen de vezels snel loslaten en gezondheidsgevaren veroorzaken.

Wat is er gevaarlijk aan niet-hechtgebonden asbest?

Het grote gevaar van niet-hechtgebonden asbest is dat de vezels niet vast zitten in het materiaal en daardoor heel gemakkelijk in de lucht kunnen komen. Asbestvezels zijn kankerbevorderend als ze worden ingeademd, waardoor niet-hechtgebonden asbest dus ook zo gevaarlijk is: de asbestvezels kunnen eenvoudig in de lucht en dus ook in de longen terecht komen.

Hoe herken je niet-hechtgebonden asbest?

Niet hechtgebonden asbest is eenvoudig te herkennen. Vrijwel elke vorm van asbest die niet stevig lijkt, bestaat uit niet-hechtgebonden asbest. Een veel voorkomend gebruik van niet-hechtgebonden asbest is het gebruik van asbest als isolatie. Om het isolatiemateriaal eenvoudig aan te kunnen brengen, werd het asbest vroeger ingespoten. Hierdoor kon een muur of vloer eenvoudig geïsoleerd worden zonder dat het al teveel tijd koste. Deze materialen bestaan dan ook uit niet-hechtgebonden asbest.

Naast het gespoten isolatiemateriaal zijn ook sommige vormen van niet gespoten isolatiematerialen niet-hechtgebonden asbest. Te denken valt aan isolatieplaten. Ook is er geweven asbest (om bijvoorbeeld snoeren te beschermen), isolatiepapier (dat onder vloeren werd aangebracht) en pakkingmateriaal van isolatie. Al deze vormen bestaan voornamelijk uit niet-hechtgebonden asbest, waardoor grote voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van de materialen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze asbest pagina’s: