Als we het over typen hebben in asbestgerelateerde zaken, gaat het altijd om het doen van een inventarisatie. Er zijn verschillende soorten asbestinventarisaties. Deze zijn bedoeld om gebouwen op de aanwezigheid van asbest te controleren. De asbestinventarisatie type 0 wordt ook wel ‘quick-scan’ genoemd. Deze naam heeft de inventarisatie aan het feit te danken dat deze slechts snel is. Het gaat in dit geval dus niet om een gedetailleerde inventarisatie.

Het doel van de quick-scan is om de aanwezigheid van asbesthoudende materialen in een gebouw vast te stellen. Bij deze scan worden alleen de vindplaats van het materiaal en de soort materiaal aangegeven. Er wordt bijvoorbeeld niet gekeken naar de hoeveelheid asbest, of naar de mogelijke schade die het met zich mee kan brengen.

Quick-scan

De quick-scan is bedoeld voor gebouwen die te koop staan, of verkocht gaan worden. De gegevens die bij de quick-scan naar voren komen worden in de koopakte opgenomen, zodat de koper ook echt weet wat hij koopt. Ook is de quick-scan geschikt als vooropname van aanwezigheid van asbesthoudend materiaal in een gebouw. Als uit de quick-scan blijkt dat er asbesthoudend materiaal aanwezig is, dan kan men ervoor kiezen om verder onderzoek te laten doen aan de hand van een meer gedetailleerde asbestinventarisatie.

Daarnaast wordt de quick-scan vaak gebruikt door mensen die twijfelen of er asbest aanwezig is in een gebouw. Ze kiezen in dit geval voor een quick-scan, omdat deze vele malen goedkoper is dan een asbestinventarisatie type A, of B. Nadeel aan de quick-scan is dat je er geen omgevingsvergunning mee aan kunt vragen. Hiervoor heb je helaas toch echt een asbestinventarisatie type A of B nodig.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende pagina’s:

Bekijk ook: