Asbest werd al vele duizenden jaren geleden ontdekt. Toch is het industriële gebruik ervan nog nooit zo hoog geweest als in de tweede helft van de vorige eeuw. Toen was er eigenlijk geen (toen recente) woning te vinden waar niet op een of andere manier asbest in verwerkt was. Dakplaten, schoorsteenpijpen, onderlagen voor tapijt; je kon het zo gek niet bedenken of er was wel asbest in verwerkt. Zelfs warmhoudplaatjes bestonden vaak deels uit asbest.

Een ander veel voorkomend gebruik van asbest was die in bitumen, verven, lijmen en in kit. Mocht je dus nog ergens een van de genoemde materialen uit de zogenaamde asbestperiode (grofweg van na de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw) tegenkomen, dan is de kans groot dat die materialen asbest bevatten.

Waarom werd asbest gebruikt in bitumen, verven, lijmen en in kit?

Asbest is een goed vulmiddel. Dit houdt in dat het een dragende stof is; het gaat in de genoemde producten niet zozeer om het asbest, maar om een andere stof. Het asbest helpt alleen om die andere stof beter tot zijn recht te laten komen. Zo is kit voornamelijk bedoeld om kieren en naden dicht te smeren. Het asbest helpt hier als vulstof bij doordat het uit vezels bestaat die een kitrand aanzienlijk sterker kunnen maken. Hierdoor werd de kitrand veel steviger dan wanneer er geen asbest werd gebruikt, waardoor de verleiding om dergelijke producten te gebruiken groot was. Denk hier bijvoorbeeld ook aan kit om de ruimte tussen het kozijn en de muur te dichten. Laten we bovendien niet vergeten dat in die tijd helemaal niet bekend was dat asbest zo schadelijk is als we tegenwoordig weten. De schadelijkheid van asbest was al eerder bekend, maar men ging er vanuit dat in dergelijke producten asbest geen kwaad kon.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende pagina’s: