Waar de wet- en regelgeving van vóór 1993 zich voornamelijk richtte op de beperking en later ook het verbieden van het gebruik van asbest, was het Asbestverwijderingsbesluit 1993 het allereerste besluit dat tot doel had de verwijdering van bestaand asbest te reguleren. Inmiddels was immers wel duidelijk geworden dat asbest een levensgevaarlijk materiaal was waar de werknemers die er mee in aanraking kwamen erg zorgvuldig mee om zouden moeten gaan.
Het Besluit is nog steeds van kracht en wordt ook veelvuldig geraadpleegd. Het bevat tal van richtlijnen en aanwijzingen over hoe asbest dat verwijderd dient te worden, precies verwijderd moet worden. Men erkende dat hechtgebonden asbest in tegenstelling tot niet-hechtgebonden asbest lang niet altijd schadelijk voor de gezondheid was. Zolang hechtgebonden asbest onaangeroerd bleef, was er feitelijk niets aan de hand. Het Besluit bevatte daarom ook geen regels voor het verplicht verwijderen van asbest; het materiaal was verboden en men hoopte dat het voorkomen ervan op gereguleerde wijze langzaam zou dalen aangezien woningen vanzelf weer werden verbouwd of afgebroken.
Het Besluit was daarom lange tijd actueel, tot het in 2005 werd vervangen door het Productenbesluit Asbest 2005. Overigens is het van belang te begrijpen dat het Asbestverwijderingsbesluit dus niet doelde op het stimuleren van verwijdering van asbest. Sterker nog; het werd juist zeer onaantrekkelijk gemaakt om asbest te verwijderen, aangezien er ineens aan tal van wet- en regelgeving moest worden voldaan alvorens het asbest verwijderd mocht worden. Nu is er een speciale subsidie voor het verwijderen van asbest in daken van schuren en boerderijen. Dit om juist zo snel mogelijk het asbest uit bouwwerken te krijgen.
Bekijk ook deze pagina's:
Asbest saneren? Dan is er eerst een inventarisatie nodig. Als het wel verwijderd moet worden, moet dat volgens de strenge wetgeving.
Ga naar de kennisbank of bekijk de meer dan 130+ artikelen.
Update:
Asbestdaken verbod per 2024
(later per 2028) van de baan!
Meer op pagina wetgeving.
Must-reads
> Asbest herkennen
> Asbest verwijderen
> Sloopmelding (belangrijk!)
> Risico's
Algemeen
> Asbest
> Asbest wetgeving
> Soorten
> Certificering
> SC-540 certificering
> SC-530 certificering
> Gezondheid
Subsidieregeling asbest
> Subsidie asbest
> Subsidie asbest 2021
> EIA
> MIA
> VAMIL
Asbest herkenning
> Asbestinventarisatie
> Niet-hechtgebonden
> Hechtgebonden
Kosten in 2021
> Kostenoverzicht
> Tarieven asbestinventarisatie
> Tarieven monsteronderzoek
> Tarieven asbestanalyse
Vergelijk offertes van asbestbedrijven