Asbest werd pas in 1994 grootschalig verboden. In de periode daarvoor werd het vrij intensief gebruikt in de woningbouw. Zo zijn er talloze woningen van voor 1994, voornamelijk zelfs voor de jaren ’80 van de vorige eeuw gezien de dan al asbest beperkende maatregelen, waarin asbest is terug te vinden.

Als je een woning koopt, kan het zijn dat ook daar asbest terug in is te vinden. Het kan een dure grap worden om dit asbest te laten verwijderen, zeker als het om grotere hoeveelheden gaat. Bovendien komt er allemaal gedoe en bureaucratie bij kijken waar je als koper misschien helemaal geen zin in hebt. Bovendien zit je al helemaal niet te wachten op een extra kostenpost van enkele duizenden euro’s als je net een nieuwe woning hebt aangeschaft. Daarom kun je er voor kiezen om een zogenaamde asbestclausule op te nemen.

Hoe kan ik een asbestclausule laten opnemen?

Als je als koper vermoedt dat er misschien wel eens asbest in de nieuwe woning aanwezig kan zijn, is het dus verstandig een asbestclausule in het koopcontract op te laten nemen. Je kunt dit niet zelf doen omdat de verkopende partij het contract opstelt (of de makelaar in zijn opdracht), maar je kunt uiteraard wel aangeven een dergelijke clausule op te willen nemen. In de clausule staat dat de verkoper verplicht wordt om de kosten voor het verwijderen van asbest aan de koper te voldoen.

Wat als ik de verkopende partij ben?

Als je de verkopende partij bent en geen zin hebt in gedoe als je de woning hebt verkocht, kun je ook een asbestclausule opnemen. Dan zet je er uiteraard niet in dat de verkopende partij verplicht is de kosten te voldoen, maar dat het bij de verkoper simpelweg niet bekend is of er asbest aanwezig is en verkoper wordt gevrijwaard van alle verplichtingen om het eventuele aanwezig zijnde asbest te doen verwijderen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: