Asbestvezels is hetgeen asbest juist zo schadelijk maakt. Asbest is niet direct giftig of dodelijk; je kunt het prima aanraken zonder er klachten aan over te houden. Het wordt echter juist problematisch als je de vezels binnen krijgt. Maar waarom zijn die vezels eigenlijk zo schadelijk en wat zijn het precies?

Wat zijn asbestvezels?

Asbestvezels zijn microscopisch kleine vezels waar asbest uit is opgebouwd. Asbest is in tegenstelling tot wat veel mensen denken een natuurlijk product; het is een delfstof die in diverse asbestmijnen werd gewonnen. De vezels bestaan in twee varianten. Er is de variant waarbij de vezels recht zijn en de variant waarbij de vezels in een spiraalvorm zijn gebogen. Deze laatste variant is te vinden in wit asbest, de andere variant in de overige vormen van asbest.

Vraag gratis asbest offertes op om de exacte kosten voor verwijdering van asbest te achterhalen.

Waarom zijn asbestvezels zo schadelijk?

Als asbestvezels op hun plek blijven zitten, is er weinig aan de hand. Gebonden asbest is niet direct gevaarlijk voor de gezondheid. Het gaat pas fout op het moment dat de vezels losraken en ingeademd worden. De vezels raken vast in de kleinere luchtwegen en in de longblaasjes. Vervolgens gaan opruimcellen aan de slag om de vezels te vernietigen maar helaas lukt dat niet omdat de vezels vaak te groot zijn. Deze grote vezels worden door de opruimcellen verspreid door het lichaam en komen zo terecht in het hele lichaam. Hierdoor is asbest kankerbevorderend (niet kankerverwekkend aangezien niet iedereen die asbestvezels binnen krijgt kanker zal ontwikkelen) en dit is dan ook het grote gevaar aan asbest.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: