Asbest is vroeger op veel verschillende manieren toegepast. Ook is de stof terug te vinden in duizenden gebouwen in Nederland. Asbest zit meestal verwerkt in cement, golfplaten, of in isolatieplaten die achter muren en plafonds zitten. Tot 1990 is asbest veel verwerkt in bouwmaterialen. Dit is de reden dat er tegenwoordig nog steeds veel huizen in Nederland zijn, waarin asbest aanwezig is.

Vraag gratis asbest offertes op om de exacte kosten voor verwijdering van asbest te achterhalen.

Het asbest kan heel goed verwerkt zitten in het plafond. In dit geval gaat het vaak om platen, die ervoor moeten zorgen dat een kamer beter geïsoleerd is. Asbest zorgt hier namelijk voor. Daarnaast kan asbest zeer goed tegen hoge temperaturen, wat ervoor zorgt dat bouwmateriaal minder vatbaar wordt voor brand. Het asbest dat in deze isolatieplaten is verwerkt, noemt men ook wel hechtgebonden asbest. Dit is een toepassing van asbest waarbij de asbestvezels vastzitten in een ander materiaal. Op deze manier kunnen de vezels niet vrijkomen. Ze zullen dus niet in de lucht terechtkomen, waardoor we ze ook niet kunnen inademen. Deze toepassing van asbest zorgt ervoor dat asbest niet per se gevaarlijk hoeft te zijn.

Wat echter wel problematisch kan zijn, is het feit dat het om een oud plafond gaat, als er sprake is van aanwezige asbest. Deze plafonds zijn niet altijd in even goede staat. Als dit het geval is, bestaat de kans dat er toch vezels vrij kunnen komen. Dit gevaar is dan ook de reden dat bewoners van een huis op de hoogte gesteld moeten worden van de aanwezigheid van asbest. Dit is in Nederland wettelijk verplicht.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: