Asbest heeft verschillende nuttige eigenschappen. Deze eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat materiaal waarop asbest is toegepast, sterker, of beter wordt. Voorbeelden van deze eigenschappen zijn bijvoorbeeld dat asbest goed tegen zuren kan. Daarnaast is de stof heel sterk, en kan het goed tegen hoge temperaturen. Dit heeft als gevolg dat materiaal waarin asbest is verwerkt, minder vatbaar is voor brand. Om deze reden is asbest vroeger veel gebruikt in onder andere gebouwen, en duizenden producten, maar asbest is na de Tweede Wereldoorlog ook veel in leidingstelsels gebruikt.

Ook in riolering kan dus asbest aanwezig zijn. Vaak gaat het om spuitasbest, wat op leidingen is gespoten om gaten af te dichten. Soms is het ook verwerkt in de leidingen zelf. Mensen die in hun werk met riolering te maken hebben, moeten daarom voorzichtig te werk gaan. Vooral als het gaat om spuitasbest. Dit is vaak blauwe asbest, en dit is de meest schadelijke soort. Dit komt door de vorm van de vezels. Er zitten namelijk weerhaakjes aan de uiteinden van de vezels, die ervoor zorgen dat deze zich nog hechter in het longvlies boren. Daarom moeten mensen die met riolering werken beschikken over beschermende maskers en kleding. Deze zorgen ervoor dat de mensen niet aan het asbest worden blootgesteld.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: