Tegenwoordig zijn producten waarin asbest zit verboden. Dit neemt helaas niet weg dat er nog steeds oudere producten zijn die wél asbest bevatten. De mogelijkheid dat jij thuis, of op het werk, in aanraking komt met asbest is nog steeds aanwezig. Het inademen van asbest kan zeer schadelijk zijn voor mensen. Asbest is een groep vezels die zich in de lengte splijten. Bij inademing boren de vezels zich als het ware vast in de longen, waardoor ernstige ziektes kunnen ontstaan.

Ziekten

Ten eerste kan het langdurig inademen van asbest leiden tot stoflongen, ook wel asbestose genoemd. In dit geval komen de asbestvezeltjes in de longen terecht, waar ze door bindweefsel worden omgeven. Gevolg hiervan is dat de longen minder elastisch worden, waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Mensen die aan asbestose lijden moeten vaak hoesten en kunnen moeilijk ademhalen. Asbestose zelf is niet dodelijk, maar door deze ziekte krijgen mensen meer kans op een infectie in de longen, die op zijn beurt wel weer dodelijk kan zijn.

Longkanker

Asbest kan naast asbestose ook long- en buikvlieskanker veroorzaken (ook wel mesothelioom genoemd). Deze ziektes zijn zeer ernstig. Patiënten die aan deze ziektes lijden, sterven meestal een jaar na het stellen van de diagnose. In principe kan een zeer geringe blootstelling aan asbest al leiden tot mesothelioom.

Longkanker is ook een ziekte die mensen als gevolg van blootstelling aan asbest kunnen krijgen. Omdat veel mensen die in hun werk te maken hadden met asbest later longkanker kregen, wordt er ook wel van een beroepsziekte gesproken. De kans op longkanker wordt al helemaal groot als blootstelling aan asbest gecombineerd wordt met roken.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: