Asbest werd vroeger in talloze producten verwerkt. Dit kwam in de eerste plaats omdat de stof zo goedkoop was. Daarnaast heeft het nog andere eigenschappen waardoor het aantrekkelijk was om asbest in bepaalde producten te verwerken. Asbest is namelijk zeer sterk. Het woord zegt het al. Asbestos betekent namelijk onverwoestbaar in het Grieks. Naast zijn stevigheid kan asbest makkelijk bewerkt worden, en kan het goed tegen water en zuren. Daarnaast slijt asbest vrijwel niet en is het bijna volledig brandbestendig.

Deze eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat asbest vroeger ook in textielproducten verwerkt zat. Denk bijvoorbeeld aan kleding voor brandweermannen. Nu we meer weten over de gevaren van asbest klinkt dit natuurlijk redelijk ironisch: asbest in kleren verweren om te zorgen voor extra veiligheid. Echter, toentertijd wist men nog niet dat asbest zeer schadelijk is voor mensen als ze het inademen.

Asbest werd niet alleen gebruikt voor brandbestendige kleding, maar ook voor vloerbedekking. Het ging in dit geval vooral om de onderlaag van de vloerbedekking. Asbest was hiervoor goed om te gebruiken omdat het goed tegen water kan, en bijna niet slijt. Helaas is gebleken dat vloerbedekking zelf er wel een handje van heeft om snel te slijten. Hierdoor kreeg asbest die in de vloerbedekking verwerkt zat vrij spel. Als gevolg hiervan hebben duizenden mensen de stof in hun longen gekregen en zijn daardoor ernstig ziek geworden. Omdat gebleken is dat asbest toch niet zo geschikt is om in producten te verwerken, zijn sinds 1993 producten met asbest erin in Nederland verboden.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: