Asbest is een gevaarlijke stof. Daarom is het belangrijk dat er zorgvuldig met asbest omgegaan wordt. Asbest heeft bepaalt kenmerken, die kunnen helpen om vast te stellen of je daadwerkelijk met asbest te maken heeft. Asbest bestaat namelijk uit hele kleine vezels. Deze vezels kunnen op verschillende manieren op producten, of materialen toegepast zijn. Het kan gaan om hechtgebonden asbest, of om losgebonden asbest.

Losgebonden asbest is meestal vrij gemakkelijk te herkennen. Het asbest is in dit geval namelijk vaak op een materiaal of product gespoten. We spreken hierbij van spuitasbest. In deze vorm staan de asbestvezels in direct contact met de buitenlucht, en kunnen ze dus ingeademd worden. Daarom is deze toepassing van asbest zeer gevaarlijk. Materiaal waarop deze asbesttoepassing is gebruikt, is te herkennen aan een vezelachtige structuur.

Ook kan asbest op een hechtgebonden manier zijn toegepast. De asbestvezels zitten nu vast in een ander materiaal. Ze zitten klem, en kunnen dus niet ingeademd worden. Daarom hoeft hecht gebonden asbest niet per se gevaarlijk te zijn. Een probleem is wel dat hechtgebonden asbest moeilijk is om te herkennen. Dit kan makkelijker worden als het asbesthoudende materiaal wordt beschadigd. Echter, als dit materiaal aangetast wordt, kunnen er ook vezels vrijkomen. Daarom moet ook met hecht gebonden asbest voorzichtig worden omgegaan.

De soort asbest die in Nederland het meest gebruikt is, is witte asbest. Deze kleur zorgt er vaak voor dat het materiaal waarin het is toegepast ook een wit-grijzige kleur krijgt. Daarnaast kan het jaar waarin het product is gemaakt duidelijkheid geven over de aanwezigheid van asbest. Spuitasbest is namelijk sinds 1983 verboden, en hechtgebonden asbest wordt sinds 1993 niet meer verwerkt. Komt het materiaal uit een jaar na 1993? Dan hoef je dus niet bang te zijn dat het ook daadwerkelijk om asbest gaat.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: