Veel mensen weten dat asbest vroeger op veel producten werd toegepast. Zo dacht men vroeger dat ze gebouwen steviger konden maken door asbest in het cement te vermengen. Ook is asbest terug te vinden in kleding, vloerbedekking, isolatiemateriaal, golfplaten, enzovoorts. Echter, wat veel mensen niet weten is dat asbest tot 1995 ook toegepast werd op remvoeringen van auto’s.

De reden dat men dit deed was om aantasting van de remvoering te voorkomen. Asbest slijt namelijk bijna niet, is zeer sterk, en kan goed tegen water, zuren, en hoge temperaturen. Kortom: de ideale stof om aantasting van de remvoering te voorkomen!

Toentertijd waren de gevaren van asbest nog niet bekend. Wat men toen dacht was dat de toegepaste asbest als het ware één zou worden met de remvoering. Dit is natuurlijk niet waar. Aantasting van de remvoering wordt namelijk niet verbeterd door de toepassing van asbest. Sterker nog: als er asbest is toegepast op de remvoering en deze slijt alsnog, dan kan er een zeer problematische situatie ontstaan. Het product waarop de asbest is toegepast slijt namelijk af, waardoor de asbest zelf overblijft. In dit geval hebben de vezels vrij spel om zich in de lucht te verspreiden en zich te laten inademen door mensen. De gevolgen hiervan zijn een verhoogde kans op stoflongen (asbestose) en verschillende vormen van kanker, met als ergste vorm long- of buikvlieskanker. Het grote merendeel van de patiënten sterft ongeveer een jaar nadat de ziekte is vastgelegd.

Toen de gevolgen en de gevaren van asbest bekend waren, heeft de overheid maatregelen genomen om dit probleem aan te pakken. Sinds 1993 mogen er namelijk geen producten meer gekocht en verkocht worden waarop asbest is toegepast. Het toepassen van asbest in remvoeringen van auto’s is dan ook sinds dat jaar niet meer voorgekomen.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook deze pagina’s: