Een CV ketel kun je nog iets verbeteren door hem uit te rusten met een kleine energiecentrale. Het is dan geen CV ketel meer, maar een HRe ketel. Hierdoor is het mogelijk om geld te besparen op de energierekening. Een HRe ketel is trouwens niet voor ieder huishouden rendabel. Dit zijn de moderne CV ketels van tegenwoordig. Echter werd vroeger ook veel asbest in CV ketels gebruikt in de wanden, zodat de hitte niet snel verloren ging.

CV ketel en asbest

Asbest is vroeger op duizenden verschillende producten toegepast. Onder andere veel in huizen. Het gaat in dit geval wel om oude huizen, want vanaf 1993 mag er in Nederland in geen enkele vorm meer asbest op de markt gebracht worden. Asbest werd voorheen veel in huizen gebruikt, omdat het eigenschappen heeft die bouwmateriaal kunnen verbeteren. Asbest is vroeger bijvoorbeeld veel in cement toegepast, omdat het zo’n sterke stof is. Maar asbest is vroeger niet alleen in cement toegepast.

Ook onder vloerbedekking en rondom schoorstenen en cv-ketels is in ouder huizen vaak asbest aanwezig. In het geval van CV ketels werd asbest toegepast, omdat het helpt om warmte vast te houden, wat voor een betere isolatie zorgt. Het gaat wel om oude CV ketels. De toegepaste asbest is hecht gebonden. Dat wil zeggen dat het vastzit in een ander materiaal. In deze vorm kan het asbest geen gevaar veroorzaken.

Er is allen één probleem. En dat is dat de oude CV ketels vaak niet meer in perfecte staat zijn. Ze zijn aangetast door de jaren heen. Dan is er de mogelijkheid dat het toegepaste asbest vrij kan komen. Als materiaal rondom de cv-ketel er verdacht uitziet, doet u er verstandig aan om een asbestinventarisatie te laten doen.

Is een CV ketel geschikt voor je huis?

Als je meer dan 1600 kuub aan gas verbruikt dan heb je of een grote woning en een groot huishouden of een woning die geen goede isolatie heeft. Een HRe ketel kan dan interessant zijn. Als het verbruik lager is dan is het beter om een normale HR ketel te kopen. Een HRe ketel zorgt dan voor te weinig elektriciteit om de hogere prijs te rechtvaardigen.

Ook is het belangrijk om te weten of de HRe ketel op de juiste manier gemonteerd kan worden in je huis. Een HRe ketel is namelijk wat zwaarder dan een normale cv ketel. Een installateur kan het snel controleren en goed inschatten.

Wat is een HRe ketel nu eigenlijk?

Een HRe ketel doet precies hetzelfde als een normale ketel. Het zorgt voor een warme woning en ook voor warm water uit de kraan. Daarnaast zorgt een HRe ketel voor elektriciteit. Door de heteluchtmotor, die op aardgas werkt, wordt er elektriciteit opgewerkt. Als de verwarming aangaat dan zal er ook elektriciteit opgewekt gaan worden. Op die manier wordt er nog meer rendement gehaald uit een HR ketel. Door de slimme computer van de HRe ketel weet het precies te switchen tussen gas, stroom en het opwekken ervan.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook de volgende pagina’s: