In Nederland sterven er op dit moment jaarlijks duizend mensen aan de gevolgen van blootstelling aan asbest. Vaak gaat het om mensen die in het verleden via hun werk in aanraking zijn gekomen met asbest. Asbest is een zeer schadelijke stof, die verschillende vormen van kanker en asbestose kan veroorzaken.

Nog steeds worden de regels voor het werken met asbest strenger. In de toekomst mogen werknemers in de asbestsector nog minder worden blootgesteld aan de stof dan nu het geval is. Op deze manier wordt de veiligheid van de mensen die in de asbestbranche werkzaam zijn vergroot. In de toekomst zal onder andere de uiterste grenswaarde van de toegestane asbestblootstelling nog verder naar beneden gaan.

Maximale hoeveelheid asbest

De maximale hoeveelheid asbest waarmee een werknemer in aanraking mag komen ligt ver onder die van veel andere Europese landen. Werknemers in de Nederlandse asbestbranche liepen daarom al een verlaagd risico op gezondheidsproblemen. Toch heeft de Gezondheidsraad enkele jaren geleden aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geadviseerd om de norm nog verder omlaag te doen, zodat het risico dat werknemers lopen nog verder kan worden verkleind.

Werkgevers

Voor werkgevers die op hun werkplaats te maken krijgen met asbest, geldt dat hun werknemers verantwoordelijk zijn voor het waarborgen van hun gezondheid wat betreft asbest. Als asbest op een werkplaats wordt aangetroffen, moet direct onderzocht worden of het schadelijk is of niet. Werkgevers zijn in deze situatie verplicht om ervoor te zorgen dat hun werknemers niet zullen worden blootgesteld aan asbest.

Bekijk ook deze pagina’s: