Asbest is een zeer gevaarlijke stof. Asbest bestaat namelijk uit microscopisch kleine vezeltjes. Deze vezels worden ook wel asbestvezels genoemd. Asbestvezels zijn zo klein dat we ze vaak niet met het blote oog kunnen zien. Wel kunnen we ze, zonder ons ervan bewust te zijn, inademen. Als asbestvezels worden ingeademd, zullen ze via de luchtpijp en de bronchiƫn in de longblaasjes terechtkomen. Hier boren de vezels zich vast in het vlies waar de longblaasjes uit bestaan. Asbestvezels zijn kankerverwekkend, en kunnen daarom bijvoorbeeld long- en longvlieskanker veroorzaken.
In het geval van een calamiteit spreekt met ook wel van spoed, als het om asbesthoudend materiaal gaat. Het asbest moet dan met spoed verwijderd worden. Door de aantasting van het materiaal kunnen er namelijk vezels vrijkomen. Als gevolg hiervan kunnen er vezels worden ingeademd. In het geval van spoed moet er een noodplan klaarliggen. In dit plan staat wat er na het plaatsvinden van een calamiteit moet gebeuren, om ervoor te zorgen dat er geen mensen aan asbest worden blootgesteld.
Bekijk ook een van de volgende pagina's over asbest verwijdering:
Asbest saneren? Dan is er eerst een inventarisatie nodig. Als het wel verwijderd moet worden, moet dat volgens de strenge wetgeving.
Ga naar de kennisbank of bekijk de meer dan 130+ artikelen.
Update:
Asbestdaken verbod per 2024
(later per 2028) van de baan!
Meer op pagina wetgeving.
Must-reads
> Asbest herkennen
> Asbest verwijderen
> Sloopmelding (belangrijk!)
> Risico's
Algemeen
> Asbest
> Asbest wetgeving
> Soorten
> Certificering
> SC-540 certificering
> SC-530 certificering
> Gezondheid
Subsidieregeling asbest
> Subsidie asbest
> Subsidie asbest 2021
> EIA
> MIA
> VAMIL
Asbest herkenning
> Asbestinventarisatie
> Niet-hechtgebonden
> Hechtgebonden
Kosten in 2021
> Kostenoverzicht
> Tarieven asbestinventarisatie
> Tarieven monsteronderzoek
> Tarieven asbestanalyse
Vergelijk offertes van asbestbedrijven