Spoed

Asbest is een zeer gevaarlijke stof. Asbest bestaat namelijk uit microscopisch kleine vezeltjes. Deze vezels worden ook wel asbestvezels genoemd. Asbestvezels zijn zo klein dat we ze vaak niet met het blote oog kunnen zien. Wel kunnen we ze, zonder ons ervan bewust te zijn, inademen. Als asbestvezels worden ingeademd, zullen ze via de luchtpijp en de bronchiƫn in de longblaasjes terechtkomen. Hier boren de vezels zich vast in het vlies waar de longblaasjes uit bestaan. Asbestvezels zijn kankerverwekkend, en kunnen daarom bijvoorbeeld long- en longvlieskanker veroorzaken.

Asbestvezels

Asbest hoeft niet per se gevaarlijk te zijn. Het is namelijk vaak zo dat asbestvezels op een hechtgebonden manier in ander materiaal zijn verwerkt. Dit betekent dat de asbestvezels vastzitten in het oorspronkelijke materiaal, waardoor ze niet in het milieu terecht kunnen komen. Ze kunnen nu logischerwijs ook niet ingeademd worden. Wat er echter wel kan gebeuren, is dat er onverwacht schade ontstaat aan het asbesthoudend materiaal. Dit kan gebeuren door een calamiteit, zoals bijvoorbeeld brand. Een calamiteit is een onverwachte gebeurtenis, waarbij schade ontstaat. Een calamiteit kan dus bijvoorbeeld ook een natuurramp zijn.

In het geval van een calamiteit spreekt met ook wel van spoed, als het om asbesthoudend materiaal gaat. Het asbest moet dan met spoed verwijderd worden. Door de aantasting van het materiaal kunnen er namelijk vezels vrijkomen. Als gevolg hiervan kunnen er vezels worden ingeademd. In het geval van spoed moet er een noodplan klaarliggen. In dit plan staat wat er na het plaatsvinden van een calamiteit moet gebeuren, om ervoor te zorgen dat er geen mensen aan asbest worden blootgesteld.

Asbestsanering? Eerst offertes opvragen

Vergelijk de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om niet te veel te betalen voor jouw opdracht. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook een van de volgende pagina's over asbest verwijdering:

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van asbestbedrijven