Het proces van het verwijderen van asbest begint vrijwel altijd met een asbestinventarisatie. Dit is een soort onderzoek, waarin een asbestbedrijf gaat kijken of er asbest in een gebouw aanwezig is.
In sommige gevallen is er wel asbest in een gebouw aanwezig, maar is het slimmer om het te laten zitten. Dit is het geval als de asbest zich niet kan mengen met de buitenlucht. Wel is het belangrijk om te controleren of het asbest, of het product dat asbest bevat niet beschadigd is. Als dit wel het geval is, is er namelijk de mogelijkheid dat het asbest alsnog is vrijgekomen.
Stel, je wilt als particulier asbest gaan verwijderen. Dit kun je absoluut niet zomaar even zelf doen. Je moet naar de gemeente gaan, om het proces correct te laten verlopen. Als je een mededeling onder voorschriften krijgt, gaat het om asbesthoudend materiaal dat niet beschadigd is. Als je ervoor kiest om het asbest zelf te saneren, zul je duidelijke instructies van jouw gemeente krijgen over hoe jij dit het beste kunt doen.
Bekijk ook:
Asbest saneren? Dan is er eerst een inventarisatie nodig. Als het wel verwijderd moet worden, moet dat volgens de strenge wetgeving.
Ga naar de kennisbank of bekijk de meer dan 130+ artikelen.
Update:
Asbestdaken verbod per 2024
(later per 2028) van de baan!
Meer op pagina wetgeving.
Must-reads
> Asbest herkennen
> Asbest verwijderen
> Sloopmelding (belangrijk!)
> Risico's
Algemeen
> Asbest
> Asbest wetgeving
> Soorten
> Certificering
> SC-540 certificering
> SC-530 certificering
> Gezondheid
Subsidieregeling asbest
> Subsidie asbest
> Subsidie asbest 2021
> EIA
> MIA
> VAMIL
Asbest herkenning
> Asbestinventarisatie
> Niet-hechtgebonden
> Hechtgebonden
Kosten in 2021
> Kostenoverzicht
> Tarieven asbestinventarisatie
> Tarieven monsteronderzoek
> Tarieven asbestanalyse
Vergelijk offertes van asbestbedrijven