Zelf asbest verwijderen

Asbest zelf verwijderen? Het verwijderen, of saneren van asbesthoudend materiaal is een gevaarlijke klus. Er zijn daarom veel regels aan verbonden. Meestal zullen de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een gecertificeerd asbestbedrijf. Dit SC-530 en SC-540 bedrijf beschikt over hulpmiddelen en kennis, die nodig zijn om het asbestverwijderingsproces veilig te laten verlopen. In hele enkele gevallen mag je als particulier zelf asbest verwijderen.

Particulieren mogen kleine hoeveelheden saneren

In dit geval moet het gaan om een kleine hoeveelheid van asbesthoudend materiaal. De totale oppervlakte van het materiaal mag niet groter zijn dan 35 vierkante meter (m2). Ook moet gegarandeerd kunnen worden dat tijdens het verwijderen van het materiaal geen asbestvezels vrij kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een vensterbank hebt, waarvan je denkt dat deze asbest bevat. In dit geval kun je de vensterbank rustig losschroeven, zonder deze te beschadigen.

Wel moet je er rekening mee houden dat je altijd een sloopmelding moet doen bij jouw gemeente. Dit moet je minstens een week voordat de werkzaamheden plaatsvinden hebben gedaan. De gemeente zal je vervolgens helpen om vast te stellen welke voorzorgsmaatregelen je precies moet nemen om het verwijderingsproces veilig te doen laten verlopen. Dit proces eindigt pas als het asbestafval op een correcte manier is gestort. En er een eindcontrole heeft plaats gevonden.

Kom meer te weten over de exacte kosten van asbestsanering. Vraag gratis offertes op.

Mag ik zelf asbest verwijderen?

Als je kleine hoeveelheden asbest hebt, kun je dat eventueel zelf verwijderen. Let hierbij echter wel op de relevante wet- en regelgeving zodat je niet bezig bent met het plegen van een milieudelict. We zullen hieronder beschrijven aan welke eisen je moet voldoen om zelf asbest te mogen verwijderen.

Zelf asbest verwijderen

Het is toegestaan om zelf asbest te verwijderen. Daar zijn echter wel diverse voorwaarden en restricties aan verbonden.

Wanneer mag ik zelf asbest verwijderen?

Je mag asbest verwijderen als het om de hechtgebonden variant gaat. Niet-hechtgebonden asbest mag je sowieso niet zelf verwijderen. Hechtgebonden asbest dus wel, mits het niet om meer dan 35 vierkante meter (m2) oppervlak gaat. Het dak van een grote schuur mag je dus niet zelf slopen als dit de 35 vierkante meter overstijgt en ook het losgebonden asbest dat als isolatie kan dienen mag je niet zelf verwijderen.

Ook is het verboden om asbest te verwijderen als hierbij vezels vrij kunnen komen, bijvoorbeeld als de dakplaten niet aan elkaar zijn geschroefd maar aan elkaar zijn gelijmd of met spijkers in het dak zijn bevestigd.

Kan ik zelf asbest verwijderen?

Ook al mag je misschien zelf asbest verwijderen, de vraag is of je dat ook werkelijk kan en moet willen. Op zich is het verwijderen van asbest niet heel ingewikkeld, mits je dus goed oplet dat er bij de bewerking geen vezels vrijkomen. Die zijn namelijk juist zo schadelijk voor de gezondheid en daar zul je dan ook goed voor moeten oppassen.

Wanneer je hier echter goed op let, kun je er voor kiezen om zelf het asbest te verwijderen. Uiteraard kun je altijd het zekere voor het onzekere nemen en het sowieso al aan een asbestbedrijf laten uitbesteden zodat je zelf geen risico loopt. En je zeker weet dat het veilig en kundig gebeurt.

Wanneer mag ik zelf asbest verwijderen?

Het is toegestaan om zelf asbest te verwijderen als het om objecten gaat die uit hechtgebonden asbest bestaan. Dit houdt in dat de vezels stevig aan het object vast zitten en deze dus niet eenvoudig in de lucht kunnen komen. Op die manier is er betrekkelijk weinig gevaar voor de gezondheid, zo wordt geoordeeld. Maar ook nu is er een restrictie aan de hoeveelheid asbest die je zelf mag verwijderen. Deze beperking slaat voornamelijk op die van daken en houdt in dat je daken tot een oppervlakte van 35 vierkante meter zelf mag verwijderen. Niet hechtgebonden (ook wel losgebonden) asbest mag je sowieso niet zelf verwijderen gezien het verhoogde risico voor de volksgezondheid en hechtgebonden asbest mag je ook niet zelf verwijderen.

Er zijn 4 methodes om asbest te verwijderen
Een asbestbedrijf kan een van de volgende 4 methodes gebruiken om asbest op een professionele manier te verwijderen. Echter kunnen niet alle methodes door particulieren gebruikt worden. Hier is speciaal apparatuur en kennis voor nodig namelijk.

Ik kan het asbest toch ook gewoon bij het grofvuil brengen?

Misschien is het in theorie mogelijk om asbest gewoon bij de stort te brengen of in de container te werken. Als je dat mondjesmaat doet heeft misschien ook niemand dat door, maar je vergeet dan dat de regels omtrent asbest er vooral zijn in verband met onze eigen veiligheid. Asbest is enorm schadelijk voor de gezondheid, zeker losgebonden asbest. Laat asbest daarom gewoon door een gekwalificeerd bedrijf verwijderen, het kost je dan wat meer dan wanneer je het zelf op illegale wijze zou doen, maar je hoeft het in ieder geval niet met je gezondheid te betalen.

Asbestsanering? Vraag offertes op

Vergelijk de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio en kies voor een geschikt bedrijf om niet te veel te betalen voor jouw opdracht. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

Bekijk ook de volgende pagina's:

Bespaar tot wel 20%!

Vergelijk asbestbedrijven in je regio