Calamiteit is een ander woord voor een (natuur)ramp. Het is eigenlijk een onverwachte gebeurtenis die veel schade als gevolg heeft. Calamiteiten zijn in combinatie met asbest heel gevaarlijk. Neem bijvoorbeeld een brand in een landbouwschuur. Er zijn nog veel landbouwgebouwen in Nederland waarin asbest zit verwerkt, bijvoorbeeld in golfplaten, of in cement. Als deze materialen in brand vliegen, worden ze aangetast. Dit zorgt ervoor dat de asbest vrij kan komen, terwijl het eerst in het materiaal opgesloten zat.

Vanzelfsprekend kan dit gevaarlijk zijn. Daarom moeten alle eigenaren van gebouwen die asbest bevatten een asbestbeheerplan bedenken. Hierin moet staan waar de asbest zich bevindt, en in hoeverre deze schadelijk is voor mensen die regelmatig in het gebouw aanwezig zijn. Daarnaast moeten er maatregelen in staan die de veiligheid van bezoekers en werknemers waarborgt. Ook moet het asbestbeheersplan een noodplan bevatten.

Mogelijke calamiteiten

Dit plan is er om voorbereid te zijn op een mogelijke calamiteit. Op deze manier wil de overheid ervoor zorgen dat de impact van calamiteiten minder groot wordt. De overheid heeft voor veel verschillende soorten calamiteiten verschillende rampenplannen opgesteld. In samenwerking met de burgers wordt iedereen zo goed mogelijk voorbereid op een mogelijke noodsituatie. Een noodplan zorgt ook voor alertheid bij betrokkenen, waardoor het risico op grote gevolgen nog een beetje kleiner wordt.

Asbest saneren? Vraag offertes op

Asbest saneren is erg duur. Daarom is het verstandig om eerst de tarieven van asbestspecialisten in jouw regio te vergelijken.

Gratis en vrijblijvend vergelijken

Bekijk ook een van de volgende pagina’s over asbest verwijdering: